Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -2°C | 2°C Még több cikk.

Munkát találtam Ausztriában!

Sorozatunkban azt ismertetjük lépésről lépésre, milyen teendői vannak, mire érdemes figyelnie annak, aki ingázó munkavállalóként állást kapott Ausztriában.
Ausztriában lehet szóban is munkaszerződést kötni, nem kötelező azt írásba foglalni. Viszont a munkaviszony megkezdésekor a munkáltató egy
Dienstzettelt (munkavégzéssel kapcsolatos tájékoztató) kell hogy átadjon a munkavállalónak, melyben egyoldalúan írásba foglalja mindazt, amiben szóban megállapodtak. Ezt a munkavállalónak nem kell aláírnia.
A Dienstzettel a munkaszerződés egyfajta kivonatos változata, a munkaviszony főbb tartalmi elemeit rögzíti. Ebben kell szerepelnie, hogy az adott munkaviszony vonatkozásában melyik ágazati kollektív szerződés az irányadó. Ez nagyon fontos, ugyanis Ausztriában a kollektív szerződések szabályoznak számos alapvető munkajogi kérdést, a 13. és a 14. havi fizetés feltételeit, a túlórára vonatkozó szabályokat, a betöltött pozíció szerinti minimálbért, a felmondási időt, az igényérvényesítésre irányadó elévülési, jogvesztő határidőket is.

Sok magyar dolgozik Ausztriában az építőiparban, felvételükkor nem kell velük feltétlenül munkaszerződést kötni, de kapniuk kell egy úgynevezett Dienstzettelt.
Sok magyar dolgozik Ausztriában az építőiparban, felvételükkor nem kell velük feltétlenül munkaszerződést kötni, de kapniuk kell egy úgynevezett Dienstzettelt.


Mivel a dolgozóknak nincs a kezükben munkaszerződés, fontos, hogy ismerjék a rájuk vonatkozó ágazati kollektív szerződést. Ezt minden munkahelyen ki kell függeszteni vagy a nagyobb cégeknél működő üzemi tanácshoz fordulhat emiatt a munkavállaló. Az interneten a www.kollektivvertrag.at címen érheti el az ágazati kollektív szerződéseket.

Ausztriában a próbaidőt is az ágazati kollektív szerződések határozzák meg, de a leghosszabb sem haladhatja meg az egy hónapot. Erre az időre is bért és bérpapírt kell adni.

(A tudnivalók összeállításában a Kisalföld partnere az IGR – Jövő a határtérségben projekt és a Magyar Szakszervezeti Szövetség.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nehézbombázókat vezényelnek át a Krímbe az oroszok

Tu-22M3-as típusú hadászati nehézbombázókat vezényelnek a Krímbe az orosz hadsereg egységeinek… Tovább olvasom