Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Muktada asz-Szadr volt Szaddám Huszein egyik hóhéra?

Egy szaúd-arábiai napilap, szemtanúra hivatkozva, azt állítja, hogy egy radikális síita hitszónok, Muktada asz-Szadr volt Szaddám Huszein egyik hóhéra. Az eset azért lehet különleges, mert a hitszónok apját Szaddám idejében ölték meg.
A szemtanú elmondta azt is, hogy az akasztáson jelen volt a legjelentősebb iraki síita szervezet, az Iraki Iszlám Forradalom Legfelsőbb Tanácsának vezetője is. Ha ez igaz, az nagyon furcsa megvilágításba helyezné az egész iraki igazságszolgáltatást. Muktada asz-Szadr apját ugyanis, aki szintén jeles síita vezető volt, Szaddam Huszein idején gyilkolták meg a síiták szent városában. Ő tehát vérbosszút állt.

A miniszterelnök minden esetre közölte: biztos ami biztos, nem akarja kitölteni négyéves megbizását és második periódust semmiképpen sem vállal. Állítólag ő adott engedélyt a vérbosszúra.

Közben az Irakban állomásozó amerikai erők főparancsnoka azt hangoztatta, hogy katonáik semmilyen formában nem vettek részt a kivégzésben.Sőt, Caldwell tábornok, az amerikai hadsereg szóvivője így beszélt Szaddam Huszein kivégzéséről: tudják,ha azt kérdik tőlem, hogy mi másképp csináltuk-e volna, akkor azt válaszolom, hogy igen, másként! De ez nem a mi döntésünk volt hanem az iraki kormányé.

Ezalatt őrizetbe vették azt a férfit, aki mobiltelefonjával felvételt készített Szaddam Huszein kivégzéséről, és az interneten közzétette. Az iraki miniszterelnök név nélkül nyilatkozó munkatársa csupán annyit közölt, hogy az akasztásnál jelenlevő egyik tisztviselő az illető. Az iraki szunniták körében nagy felháborodást okozott a kalózfelvétel, mert azon az hallatszott, hogy a jelenlévők gúnyolták és szidalmazták a kivégzés előtt álló exdiktátort és Muktada asz-Szadr nevét skandálták.

Halál a féltestvérekre, a hírszerzés főnökére, és a bíróság elnökére is

Kötél általi halál vár a kivégzett exdiktátor féltestvérére, Barzán at-Tikrítire, a volt hírszerzési főnökre, és Avad al-Bandarra, az egykori forradalmi bíróság elnökére.

Egy neve elhallgatását kérő bagdadi kormányforrás szerint már csütörtökön végrehajtják a kivégzéseket.

Ezalatt terrorizmus vádjával halálra ítéltek Irakban egy szíriai, egy szudáni és egy szaúdi férfit. Az amerikai hadsereg azt is közölte, hogy a karácsony előtti hetekben 48 lázadó ügyében döntött az Iraki Központi Büntetőbíróság: a vádlottakra harmincévi börtöntől a halálos ítéletig terjedő büntetéseket szabtak ki.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerdán felszólította az iraki hatóságokat, hogy ne végezzék ki Szaddám Huszein volt iraki elnök két egykori munkatársát, akiket az exdiktátorral együtt ítélt halálra egy bagdadi bíróság az előző rendszer által végrehajtott, 1982-es dudzsaili mészárlás miatt.

A kivégzések mellőzését kéri az ENSZ

Louise Arbour közvetlenül Dzsalal Talabani iraki elnökhöz fordult felhívásával. Kétségesnek nevezte, hogy tisztességes, tárgyilagosan lefolytatott per nyomán ítélték-e halálra az időközben már felakasztott Szaddám Huszeint, valamint Barzán at-Tikríti egykori titkosszolgálati vezetőt, az exelnök féltestvérét és Avad al-Bandart, a forradalmi bíróság volt vezető bíráját. Nevüket elhallgató bagdadi források szerint az iraki hatóságok csütörtökre tervezik az előző rendszer két magas rangú tisztségviselőjének kivégzését.

November 5-én ítélték halálra Szaddám Huszeint, Barzán at-Tikrítit és Avad al-Bandart, azzal az indoklással, hogy felelősek Dudzsail iraki kisváros 148 síita lakosának meggyilkolásáért. Dudzsailban merényletet kíséreltek meg annak idején Szaddám Huszein ellen, amit az exdiktátor rendszere véresen megtorolt. A volt elnököt már a múlt szombaton kivégezték.

Krónika Hírszolgálat/hirado.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhagyott fúrótornyra menekültek a kompkatasztrófa túlélői

Egy elhagyott olajfúrótornyon találták meg a múlt hétvégi indonéziai kompkatasztrófa tucatnyi… Tovább olvasom