Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Moszkvai terrortámadás: magyar állampolgárságú áldozat is van

Magyar állampolgárságú áldozata is van a moszkvai Domogyedovo repülőtéren hétfőn elkövetett öngyilkos merényletnek Kirill Bodrashov személyében.

Az 1972-ben született Bodrashov - aki brit állampolgár is -, orosz diplomaták gyerekeként és később, összesen több mint tíz évet élt Magyarországon, ott végezte a Közgazdaság-tudományi Egyetemet, és ott kezdett dolgozni is: mintegy öt évet töltött a pénzügyi-befektetési szektorban.

Ezt követően Londonban vállalt állást, legutóbb a Co-Head, Emerging Markets New Millennium Group elnevezésű vállalatnál dolgozott, s onnan járt néha Moszkvába, de Budapestre is.

Korábban:

Domogyedovón elkövetett öngyilkos merénylet áldozatairól kedd reggel is eltérő adatokat közöltek az orosz hatóságok: biztosnak annyi látszik, hogy a halálos áldozatok száma 35.

Hivatalos közlés szerint a halálos áldozatok között 12 külföldit azonosítottak kedd reggelig: egy-egy brit, német, olasz, francia, szlovák és szerb állampolgárt, három tádzsikot, két moldovait, valamint egy üzbéget, de további 57 személy állampolgársága még nem világos.

A halálos áldozatok között van az alig 29 éves Anna Jablonszkaja drámaíró, polgári nevén Masutyina, aki a Filmművészet (Iszkussztvo Kino) című folyóirat díjának átvételére érkezett Moszkvába.

A sérültek száma a különböző főhatóságok eltérő adatai szerint 130-180, a kórházba szállítottaké 68-110 között van. Az egészségügyi minisztérium szerint az összesen 110 kórházban kezelt sérült közül kedden reggel életveszélyes állapotban 4, súlyos állapotban 39 ember volt.

Ellentmondásosak a szemtanúk vallomásai is: egyikük például elmondta: látta, amint egy földig érő fekete lepelbe burkolt asszony kezében lévő csomag felrobban. A videokamerák tanúsága szerint azonban férfi volt az elkövető. Értesülések szerint a titkosszolgálatoknak volt információjuk egy készülő merényletről, s a lapokból az derül ki, hogy a szélsőségesek ellen a nyilvánosságra hozott küzdelmen kívül kiterjedt titkos háború folyik. A szolgálatok tudtak arról, hogy merénylet készül, de úgy tudták, az elkövető egy sahidka - öngyilkos merénylő nő - lesz, valójában azonban egy férfi volt a tettes. Az Interfax hírügynökség meg nem nevezett forrásai szerint a megelőzés egyik fő eszköze a potenciális sahidkák - harcban elesett szélsőségesek feleségei, rokonai - megfigyelése, mert Moszkvában eddig szinte minden ilyen terrorakció elkövetője nő volt. A Komszomolszkaja Pravda című lap úgy tudja, hogy már január 4-én őrizetbe vettek Volgográdban egy Zejnat Szujunova nevű nőt azzal a gyanúval, hogy moszkvai robbantásra készül.

Később Moszkvában robbanás történt egy lakópark egyik bérbe adott házában, s ennek senki nem tulajdonított jelentőséget, csak a titkosszolgálatok keresték meg a bérlőket. Pokolgép robbant fel, robbanóereje megfelelt a Domogyedovón felrobbantnak, egy bérlő - egy nő - életét vesztette. Mint utóbb kiderült, szoros kapcsolatban állt Szujunovával, és az adatok szerint ők ketten szilveszterkor akartak merényletet elkövetni. A felrobbant ház másik két bérlője, két férfi soha többet nem jelent meg a helyszínen. Mindazonáltal egyiküket megtalálták és őrizetbe vették- írta a lap.

Ravil Gajnutdin, az Oroszországi Muftik Tanácsának elnöke részvétéről biztosította az áldozatok hozzátartozóit és a sérülteket, elítélte a merényletet, és a Korán vonatkozó részét idézve hangsúlyozta: aki szándékosan más halálát okozza, az a tüzes gyehennára kerül. A potenciális öngyilkos merénylőket ugyanis a halál utáni paradicsomi élettel bíztatják.

Olvasóink írták

 • 3. stewe7109 2011. január 27. 08:48
  „"Többek között magyar állampolgárságú" lett volna helyesen, de mindegy itt már úgyse erről van szó....”
 • 2. Pofátlan 2011. január 26. 13:18
  „meir !
  Még jó hogy ti mindenhez értetek, mindenkinél felsőbbrendűek vagytok.
  Izraelben biztos nem robbantanak, mert ti világszerte ismertek vagytok "humánus" viselkedéstekről a palesztinok irányában.
  Nemde?”
 • 1. meir 2011. január 25. 15:45
  „a Talib-ok betartottak a fenyegeteseiket!!
  Jaaaaaa!! komolyabban kellett volna venni??!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Robbanás Domogyedovón - Putyin: ˝a megtorlás elkerülhetetlen˝

Megtorlást ígért kedden Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök a moszkvai Domogyedovo repülőtéren hétfőn elkövetett, s 35 ember. Tovább olvasom