Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 3°C | 7°C Még több cikk.

Monti, Merkel, és Hollande is kiáll az euró mellett

Az EU június 28-29-i csúcstalálkozóján az uniós GDP egy százalékával egyező, százharmincmilliárd eurós gazdasági csomag szerepel napirenden.
Az euró melletti kiállást és az európai gazdasági növekedést fogalmazta meg célként az Európai Unió június végi csúcsára Mario Monti, Angela Merkel, Francois Hollande és Mariano Rajoy a Rómában pénteken tartott olasz-német-francia-spanyol találkozón.

Az EU június 28-29-i csúcstalálkozóján az uniós GDP egy százalékával egyező, százharmincmilliárd eurós gazdasági csomag szerepel napirenden - hangoztatták a négyes római csúcs résztvevői sajtótájékoztatójukon.

Mario Monti olasz miniszterelnök, Angela Merkel német kancellár, Francois Hollande francia elnök és Mariano Rajoy spanyol kormányfő két órán át tárgyalt egymással. Megbeszélésükről rövid sajtótájékoztatón nyilatkoztak, közös célként fogalmazva meg, hogy a jövő heti EU-csúcson "konkrét menetrend szülessen az európai gazdaság fellendítéséről".

Monti úgy fogalmazott, az "euró eddig sikeres európai projektje visszafordíthatatlan". Az EU és az Európai Központi Bank feladata, hogy "hosszú távú európai gazdasági integrációról győzze meg az európai lakosságot és a piacokat".

Hollande kijelentette, mind a négyen tudatában vannak annak, hogy Európában "egységet kell sugározni". Hollande szerint csak akkor "lehet majd lemondani a nemzeti szuverenitás egyes elemeiről, ha nagyobb lesz a szolidaritás Európában".

"A szigorúság nem elegendő, szolidaritásra is szükség van" - mondta Merkel. Kijelentette, minden erővel "azon küzdünk, hogy az euró közös valutánk maradjon". A kancellár bejelentette, hogy Berlin, Róma, Párizs és Madrid is támogatja a pénzügyi tranzakciós adó bevezetését. "A növekedés és a pénzügyi stabilitás az érem ugyanazon oldala" - mondta Merkel hangoztatva, hogy a németek azért "veszítették el bizalmukat, mivel Európában egyesek nem tartották be a szabályokat".

Rajoy egységes európai bankrendszert sürgetett. Ugyanakkor nem beszélt a Madridnak szánt európai segélyről, melyet "részletkérdésnek" nevezett.

"Ha feleslegesnek tartjuk az európai szabályok tiszteletben tartását, gondoljunk arra, hogyan tért el a szabályoktól 2003-ban Németország és Franciaország, az akkori olasz elnökség kacsintásával, és tíz évbe került a bizalom visszaszerzésére, amelyet nem a görögök és portugálok törtek meg..." - mondta végül Monti. Az olasz kormányfő hangsúlyozta, "több Európa kell" és a folyamat most Rómából indult újra, ahol az európai alkotmányt is aláírták.

Hiába volt négyes a római csúcs, Európában Merkel asszony diktál - kommentálta az összejövetelt az olasz sajtó arra emlékeztetve, hogy a római találkozó gyors tempóját is a Németország-Görögország Eb-mérkőzésre Gdanskba siető kancellár vezényelte.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kettős robbantás Bagdadban, sok halott

Legalább tizennégyen meghaltak és több mint százan megsebesültek pénteken Bagdadban; két autóba… Tovább olvasom