Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 17°C | 23°C Még több cikk.

Montenegró meglőzné a koldus gyerekek betelepítését

Montenegró - A montenegrói rendőrség az idegenforgalmi idény kezdetén átfogó akcióba kezdett, hogy meggátolja a kolduló gyerekek szervezett telepítését a kis ország tengerparti nyaralóvárosaiba, elsősorban Budvába. Ez utóbbi város volt a célja annak az alekszinaci (Szerbia) kamionnak is, amelyet a minap feltartóztattak, s benne 19 gyereket találtak. A legkisebb két éves, a legidősebb már csaknem nagykorú volt. A felnőtteket még meg sem büntethették embercsempészésért, hiszen a gyerekek valamennyien közeli rokonaik voltak. Csak szabálysértésért bírságolták meg őket 300 euróval.
A montenegrói rendőrségnek a Koldus fedőnevű akciója a fővárosban, Podgoricában kezdődött, majd kiterjedt a köztársaság többi városára, elsősorban az idegenforgalmi szempontból jelentő városokra, ahol sok külföldi fordul meg ezekben a hónapokban. Nemrégiben tartóztattak le egy szerb állampolgárt, aki öccsét kényszerítette koldulni. Ám ez csak egyedi eset. A rendőrségi becslés szerint mintegy négyszáz koldus lepi el Budvát. Montenegró és Szerbia szegényebb vidékeiről jönnek szervezetten. A turisták a nyaralóvárosok utcáin kéregető anyát láthatnak csecsemővel a karján, nyomorék felnőtteket, elhanyagolt gyerekeket, akik tíz eurócentet kérnek a járókelőktől. És az orosz turista - most abból van a legtöbb Montenegróban - nagyjából még meg is érti mind a rimánkodást, mind a hálálkodást. Egy-egy kéregető család akár száz eurót is összekoldul napjában. Az igazi hasznot azonban a szervezők zsebelik be.

A rendőrségi hadművelet ellenük irányul, ellenük lehet bűnvádi feljelentést tenni. Az utcai koldusok ugyanis csak szabálysértésért felelhetnek. A gyerekek még azért sem. Semmivel sem lehet kihúzni belőlük, hogy kihez tartoznak, akit aztán büntetni lehetne. A montenegrói rendőrség már ért el eredményeket a Koldus Hadművelet során. Két szervezett csoportot is felszámolt. Az egyik félszáz kiskorút "foglalkoztatott". Mindkettőt Szerbiából irányították.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mandela felszólalt a zimbabwei elnök ellen

Zimbabwe - Nelson Mandela volt dél-afrikai elnök szerda este felszólalt Robert Mugabe zimbabwei… Tovább olvasom