Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Mladicsot Krusevacnál, Nisben és Belgrádban is látták

"Ha megmondom, hol van Mladics, ki adja nekem a pénzt?" Legtöbbször ezzel a kérdéssel kezdik a beszélgetést a titkosszolgálat ügynökével a bejelentést tevő polgárok, akik valamiféle információval tudnak szolgálni a háborús bűnökkel vádolt, volt boszniai szerb hadseregparancsnok, Ratko Mladicsról. A 9191-es telefonszámot külön erre a célre helyezték üzembe Szerbiában. Itt lehet az információkkal jelentkezni, és az ilyen bejelentések nyomán szálltak ki már a kommandósok a helyszínre egyebek között Nisben, a Krusevac melletti Petinában, Cerak belgrádi elővárosban. Mindezeket a szerb titkosszolgálat egyik tagja árulta el a Blic című belgrádi lapnak.
Polgári bejelentés volt az is, hogy látták Mladicsot Petina faluban egy vadászaton. Ezt az információz komolyan kellett venni, mivel ebben a faluban rejtőzködött annak idején a már közben elítélt Milan Martics horvátországi szerb vezető is, nyilatkozta a Blicnek Jovan Sztojics, a titkosszolgálat (BIA) igazgatójának kabinetfőnöke. Nem egy, hanem több bejelentés is szól arról, hogy Cerak területén látták a volt boszniai szerb parancsnokot. Ezeknek az információknak a nyomán is nagy erőket mozgósítottak és alapos ellenőrészt végeztek, mivel ezen a belgrádi településen nagyszámú aktív és nyugalmazott katonatiszt tiszt él. A BIA feltételezi, hogy ilyen környezetben Mladics biztonságban érezné magát. Ezek a mostanában tett bejelentések nem vezettek konkrét eredményre. Ha valamilyen komoly nyomra utaló bejelentés érkezik, arról csak a BIA vezetője tud. Még az sem, aki magát az információt felvette, mert a munkája azzal véget ér, hogy átadja az adatokat az operatív igazgatóságnak. De mindeközben ellenőrzik azt a személyt is, aki a bejelentést tette. Tapasztalt ügynökök döntik el a bejelentés komolyságát és ha kell, újabb beszélgetést kezdeményeznek. Csak mindezek az ellenőrzések, szűrések után adják át az ügyet a BIA külön szervezési egységének, amelynek a legfontosabb feladata Ratko Mladics és Goran Hadzsics volt horvátországi szerb vezető nyomára jutni. Annak, aki Ratko Mladics nyomára vezeti a hatóságokat, egymillió euró (csaknem 265 millió forint) üti a markát, Goran Hadzsics esetében a jutalom negyedannyi. Sokan azonban tartanak a nyomra vezetés esetleges következményeitől, és nem merik vállalni nevüket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2008 legfontosabb eseményei Szerbiában

Koszovó függetlensége és a háborús bűnökkel vádolt, volt boszniai szerb elnök, Radovan Karadzsics letartóztatása teszi emlékezetessé a 2008-as esztendőt Szerbiában. A vajdasági magyarság szempontjából a nemzeti tanácsokról szóló törvény elkészítése számít jelentős eseménynek. Tovább olvasom