Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Mladic továbbra sem beszél

Hétfőn sem nyilatkozott bűnösségéről a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszéken Ratko Mladic, a boszniai szerbek népirtással és más bűnökkel vádolt volt katonai főparancsnoka.

Bírái ezt a szabályok szerint úgy értelmezték, hogy nem tartja magát felelősnek a vádpontokban, köztük a Srebrenicában és más településeken elkövetett népirtásokban és Szarajevó ostromában, továbbá polgári személyek üldözése, gyilkosság, kitelepítés, embertelen cselekedetek, túszejtés, fosztogatás vádjában.

A hétfői hágai eljárás egy időre félbeszakadt, miután az engedély nélkül sorozatosan közbekiabáló Mladicot a bíróság kivezettette a teremből.
A bírák és a vádlott ugyanis nem jutottak egyetértésre Mladic védelmének képviseletéről. A 69 éves volt főparancsnok ragaszkodott ahhoz, hogy belgrádi ügyvédje jelen legyen a tárgyaláson, míg a bírák egy másik - kijelölt - védő részvételét engedélyezték.

Később egy hágai illetékes úgy nyilatkozott, hogy a kért védő, Milos Saljic jelen lehetett volna a meghallgatáson, de nem is tartózkodott Hollandiában. Tény azonban az is, hogy a törvényszéken még vizsgálják Saljic jogosultságát.

A volt főparancsnok egy orosz jogászt, Alekszandr Mezjajevet is jogi képviselői között szeretné látni.

Mladic azzal vádolta a hangos tiltakozásai nyomán őt sorozatosan rendreutasító bírókat, hogy "lélegzethez sem hagyják jutni". Az eljárást vezető Alphons Orie bíró ezt követően adott utasítást a vádlott kivezetésére.

A vádlott az eljárás alatt több ízben odakiabált srebrenicai áldozatoknak a tárgyalóteremben jelen lévő hozzátartozóihoz.

Már az is kisebbfajta meglepetésnek számított, hogy Mladic egyáltalán megjelent bírái előtt a hágai tárgyaláson. A meghallgatás előtt ugyanis védőitől olyan jelzések érkeztek, hogy bojkottálni fogja a tárgyalást.
Orie bíró az interneten is közvetített vitában elmondta, hogy a törvényszék szakértői szerint jelenleg Mladic egészségi állapota lehetővé teszi részvételét a tárgyaláson. Néhány nappal ezelőtt Mladic visszavonta hozzájárulását ahhoz, hogy a törvényszék betekinthessen korábbi egészségügyi aktáiba - tette hozzá.

A vádlott előzőleg maga nyilatkozott úgy, hogy súlyos beteg, így elfogása után - kivizsgálás céljából - átmenetileg a scheveningeni börtön kórházában helyezték el. A főparancsnok a hétfői meghallgatáson is többször utalt megromlott egészségi állapotára.

Mladic, akit 16 év utáni bujkálás után május végén tartóztattak le a Vajdaságban, már egy hónappal ezelőtti első meghallgatásán is megtagadta, hogy bűnösségéről nyilatkozzon.

A volt boszniai szerb főparancsnok az egykori Jugoszlávia felbomlását követő, legalább 130 ezer halálos áldozattal járó boszniai háború egyik főbűnöse az immár szintén a törvényszék őrizetében lévő politikai vezető, Radovan Karadzic mellett. Csak Srebrenicában közel 8 ezer halálos áldozata volt a II. világháború utáni legvéresebb európai hadjáratnak.
Mladic korábban azt hangoztatta, hogy tevékenységével csak saját népét és hazáját igyekezett védeni.

A törvényszéki szabályok szerint később is nyilatkozhat úgy, hogy bűnösnek érzi magát. Hágai pere akár életfogytiglani büntetés kimondásával is zárulhat.

Következő lépésként a törvényszéken már a per közvetlen előkészítéseként tartanak újabb meghallgatást három hónapon belül. A per maga várhatóan leghamarabb jövőre kezdődhet el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Körmenet a Házsongárdi temető megmentéséért

A kolozsvári Házsongárdi temetőben rendszeressé vált rongálások megakadályozását, valamint a vétkesek felelősségre vonását követelték. Tovább olvasom