Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 13°C | 25°C Még több cikk.

Mladic halálos fenyegetésekkel tartotta sakkban elrejtőit

Ratko Mladic, a legsúlyosabb háborús bűncselekményekkel vádolt volt boszniai szerb katonai parancsnok 14 éven át szökésben volt.
Ratko Mladic, a legsúlyosabb háborús bűncselekményekkel vádolt volt boszniai szerb katonai parancsnok 14 éven át szökésben volt, de - mint kiderül a The Guardian cikkéből - ez nemcsak az őt rejtegető emberek hűségének köszönhetően tudta megtenni, hanem megfélemlítésükkel, halálos fenyegetések árán.

A brit lap a srebrenicai népirtás fő felelősének tartott tábornok rokonságával folytatott beszélgetések, bírósági dokumentumok, továbbá a szerb és nemzetközi vizsgálatok alkalmával rögzítettek alapján idősorrendben rekonstruálta a bujkálás körülményeit.

Noha az őt kis híján másfél évtizeden keresztül rejtegetők többsége hősként tekintett a "parancsnokra", Mladic biztos, ami biztos alapon, hogy a hűségükbe vetett bizalom legkisebb megingását is elkerülje, minden őt bújtatónak elküldte gyermekeik fényképét. Az üzenet a napnál is világosabb volt: ha a fényképezőgép objektívje megtalálja a bújtatók gyerekeit, akkor a puskára szerelt céltávcső is meg fogja – idéz a cikkből a VajdaságMa hírportál.

A boszniai háború után a szökevény először a boszniai Han Pijesakban lelt menedékre. Amikor azonban a NATO-egységek 1997-ben végül is nyomozni kezdtek a háborús bűnökkel vádolt személyek után, Mladic a Drinán keresztül átment Szerbiába. A háború utáni első években, amikor élvezte Slobodan Milosevic katonai gépezetének teljes támogatását, Mladic jelenléte félelmet keltett a katonákban és a tisztekben egyaránt, hiszen tisztában voltak azzal, hogy sötét nemzeti titok közelébe kerültek. A szerb vezérkar Belgrádban külön központot hozott létre személyi védelmére, Mladic mellett folyamatosan tíz testőr volt. Emellett volt saját sofőrje, szakácsa, sőt személyi pincére és felszolgálója is, aki a vadászatokra is elkísérte őt.

Bizonyos időt azonban Mladic a saját belgrádi lakásában is eltöltött, és rendszeresen eljárt éttermekbe, labdarúgó-mérkőzésekre. Erről videofelvételek is tanúskodnak, amelyek azt örökítették meg, amint önfeledten pingpongozik, és élvezi a családi összejöveteleket. Szerbia időközben rohamos gyorsasággal változott: Milosevic 2000 októberében megbukott, s a Zoran Djindjic vezette kormány kiadta őt Hágának. Ekkor Mladic azon nyomban távozott is lakásából. Milosevic vezérkari barátai költöztették át a Valjevo melletti Krcmar támaszpontra, amelynek föld alatti bunkere is van. 2002 májusában Mladicot nyugdíjazták, április elején viszont Belgrádban döntés született a hágai Nemzetközi Törvényszékkel való együttműködésről.

A tábornokok akkoriban azt mondták a szökevénynek, hogy mennie kell Krcmarból. Ezt ő eleinte elvetette, de a katonaság helikoptereket küldött a bázis fölé, támadást színlelve, hogy így kényszerítse Mladicot rejtekhelyének elhagyására. Végül június 1-jén megtette ezt, amikor katonai járműkonvojban távozott a létesítményből. Ekkor vette kezdetét az igazságszolgáltatás előli bujkálásának kevésbé kényelmes szakasza.

A tábornokot bújtatók csoportja egy maroknyi boszniai háborús bajtársra korlátozódott, vezetőjük az egykori ezredes, Jovo Djogo volt, aki a fővárosban, újbelgrádi lakótömbökben lakásokat bérelve megszervezte a rejtőzködést. A lakásokat nagyon precíz szempontok szerint választották ki. Nagy épületben kellett lennie a lakásnak, ahol nem zárták a bejáratokat és nem voltak biztonsági kamerák, az alatta és felette lévő emeletnek pedig üresnek kellett lennie.

Az újbelgrádi Jurij Gagarin utcában, ahol azután a vádlott teljes biztonságban érezte magát, ritkán távozott lakásából, néha, az esti órákban, amikor a Száva partján sétált fiával, Darkóval. Mladic "igényes vendég" volt a róla gondoskodók szempontjából. Reggelente például meleg mézes tejet kért a reggeli torna előtt. Az ételnek mindig frissnek kellett lennie, a gyümölcsöt és zöldségfélét pedig különböző helyeken kellett beszerezni, mert a tábornok attól tartott, ha mindig ugyanott vásárolnának, az egy idő után gyanússá válhatna. Nagyon gondosan ügyelt a külsejére is, a fogai egészségére, mert tisztában volt azzal, hogy a fogorvosnál tett minden látogatása komoly veszélyt jelentene.

Ilyen életet élt Mladic 2003. március 12-e előtt, amikor is meggyilkolták Zoran Dindjic kormányfőt. Az ezt követő letartóztatások elsősorban a Milosevic idejében létrejött biztonsági apparátusra összpontosítottak, és Mladic nyaka körül is szorult a hurok, elkezdte váltogatni a lakásait, testőreik tovább nem kísérhették, és mindig csak egyetlenegy személy tudhatta pontosan, hol tartózkodik. Bizonyítékok vannak arra is, hogy Mladic egy ideig a belgrádi Topcider kaszárnya föld alatti bunkereiben rejtőzködött, ott, ahol két katonát meg is öltek 2004-ben, csak azért, mert meglátták őt.

Mladicot 2005 végén pedig átköltöztették a Sremska Mitrovica környéki Ljuba faluba, egyik segítője nyaralójába. Egyre nagyobb nyomás nehezedett rá, különösen miután letartóztatták Jovo Djogót. A szökevény váratlanul szélnek eresztette az őt rejtegető csoportot, abban a meggyőződésben, hogy csak idő kérdése, mikor kapják el valamelyiküket, s azok mikor fogják őt elárulni.

A vádlott 2006. február 4-én, éjnek idején csengetett be kaputelefonon sógorához, Krsto Jegdichez. Az ajtóból intett rokona kiskorú fiának, hogy szóljon a sofőrnek, mehet, s közben félreérthetetlen megjegyzést és puskájával is olyan mozdulatot tett, ami azt sugallta, a gyereknek "annyi", ha Jegdic elárulja.

Jegdic másnap továbbvitte Mladicot további rokonokhoz, Mala Mostanica faluba. 2006 áprilisában az akkor már folyamatossá váló keresőakciók során a rendőrség körbevette a falut. Mladic mindezt egyik ház második emeleti ablaka mögül figyelte, s nyilván azt hitte, eddig tartott a bujkálás. Mladic ismét el tudott szökni, és ekkor állítólag Lazarevóba ment, ahol ugyancsak rokonsága élt, s ahol végül el is fogták.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ferenc-effektus: jót tett a vallási turizmusnak az új pápa

Az új pápa új lendületet adott a zarándoklatoknak is, amelyek az idegenforgalom egyre jelentősebb… Tovább olvasom