Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Mintegy 150 millió euró befektetést tervez az Esterházy Vállalkozások

Jó esélyt látnak arra, hogy Kismarton a pannon régió egyik kulturális központjává váljon - a vállalatcsoport kulturális igazgatója a keddi sajtótájékoztatón.
Mintegy 140-150 millió euró beruházást tervez 2020-ig a kismartoni (Eisenstadt) kastélynegyedben és a város kulturális központ jellegét az eddigieknél is jobban meg akarja erősíteni az Esterházy Vállalkozások (EBG), az Esterházy Alapítványok vagyonkezelője.

A burgenlandi kulturális turizmus döntő része az Esterházy Vállalkozásokhoz kapcsolódik. 2010-ben 750 ezer látogató vett részt a burgenlandi programokon, ebből félmillió fordult meg az Esterházy-rendezvényeken - hangzott el a társaság keddi bécsi sajtótájékoztatóján. Az Esterházy Vállalkozások kezelésében lévő turisztikai látványosságok közé tartozik a kismartoni kastély, a fraknói (Forchtenstein) és lékai (Lackenbach) várak és a szentmargitbányai (St. Margarethen) kőfejtőben berendezett szabadtéri színpad is.

A kismartoni kastélynegyedet a kastély, a hozzá tartozó park, a Télikert és az egykori istállóépületek alkotják. A kastély felújítására mintegy 60 millió eurót szánnak, a mellette álló egyik történelmi épületben szállodát alakítanak ki. A beruházásokat a jelenlegi tervek szerint "valószínűleg nem egyedül" valósítják meg - hangzott el a sajtótájékoztatón.

Karl Wessely, a bevételének döntő részét erdő- és mezőgazdaságból, valamint bányászatból nyerő vállalatcsoport kulturális igazgatója elmondta, jó esélyt látnak arra, hogy Kismarton a pannon régió egyik kulturális központjává váljon. Kedvező turisztikai lehetőségeket látnak abban is, hogy a - mint fogalmaztak - "Pannon Kultúrkör", vagyis Ausztria, Szlovákia és Magyarország határvidékei közös kulturális hagyományait még nagyobb vendégkörrel ismertessék meg. Az MTI kérdésére Karl Wessely elmondta, már a korábbi években is volt példa együttműködésre magyar partnerekkel. Legutóbb a fertődi Esterházy-kastély részéről érkezett javaslat a két kastély közös idegenforgalmi megjelenítésére, és Sopron városa is készségét fejezte ki a turisztikai együttműködésre.

A csoport 2010-ben 4,7 millió eurót költött a kulturális kínálat fejlesztésére, köztük a kismartoni kastélyban berendezett kiállítások és a kiállítótermek átalakítására, a zenei programkínálat javítására. Az elmúlt öt évben 7,6 millió eurót költöttek az alapítványok a kastély állapotjavítására és a látogatói létesítmények kialakítására. A kastély előtt található egykori istállókat felújították, egy éttermet és egy borszaküzletet alakítottak ki benne.

A kismartoni Esterházy-kastély negyven évig Burgenland tartomány haszonbérletében volt és tavaly került vissza az alapítvány kezelésébe. A vállalatcsoport nemrég pert indított a tartomány ellen és az egykori bérlőt állapotmegőrzési kötelezettségeinek elmulasztása miatt 11 millió euróra pereli.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tunéziában már 49 pártot jegyeznek

Tunéziában immár 49 párt létezik hivatalosan, miután öt újabb politikai szervezetet jegyeztek be az… Tovább olvasom