Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 27°C Még több cikk.

Minimálbér: nagy eltérések

Európai Unió - Az európai minimálbérlista első és utolsó helyezettje között tizenhétszeres a különbség. Magyarország a 13., az itteni összeg a volt szocialista blokk országaiban nem számít alacsonynak.
A 27 tagú Európai Unió 20 tagállamában van érvényben jogszabályon alapuló nemzeti minimálbér. A kivételek közé Ausztria, Németország, Svédország, Finnország, Dánia, Olaszország és Ciprus tartozik. Az élet- és munkakörülményekkel foglalkozó európai uniós szervezet, az Eurofound egyik nemrégiben megjelentetett összeállításában több más mellett az egyes országokban 2007-ben érvényes havi mértékeket is összehasonlította.

Nem meglepetés, hogy az összeg nagysága és a gazdasági fejlettség között összefüggés van:

a gazdag nyugati országok foglalják el a lista első, míg a volt szocialista blokk tagjai az utolsó helyeket. Az élen álló Luxemburg neve mellett szereplő 1570 euró (mai áron hozzávetőlegesen 377 ezer forint) több mint tizenhétszerese a sereghajtó Bulgária 92 eurójának (mintegy 22 ezer forint).

Magyarország a tavalyi 65.500 forintos minimálbérével a 13. helyen áll. (A lista készítői nem a jelenlegi, hanem a 2007-es – mintegy 251 forintot kitevő – átlagos euróárfolyamon számították át az összeget, így kaptak 261 eurót.) Elmaradásunk jelentős a régi tagállamokhoz képest: még Spanyolországban és Görögországban is körülbelül kétszer nagyobb legkisebb keresetet garantálnak a dolgozóknak, nem beszélve a luxemburgiakról, az írekről vagy a britekről, akik öt és félszer, hatszor állnak ebből a szempontból jobban.

A magyar minimálbér ugyanakkor Közép- és Kelet-Európában nem számít alacsonynak. „Sorstársaink közül" csupán a szlovénok tartanak jóval előrébb, rajtuk kívül pedig mindössze a csehek előznek meg bennünket, ők is csak 10 százalékkal. A magyar 65.500 forint a lengyel összegnél 6, a szlováknál 9, a románnál 97, a bolgárnál 184 százalékkal nagyobb.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Terrorgyanúval vettek őrizetbe öt francia férfit

Franciaország - Öt francia állampolgárságú, észak-afrikai származású férfit vettek őrizetbe… Tovább olvasom