Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Minden 10. percben meghal egy kislány az erőszak miatt

Megközelítőleg 535 millió gyerek él a fegyveres konfliktusok, illetve a természeti katasztrófák sújtotta országok valamelyikében.
A világon minden 10. percben meghal egy kislány az erőszak miatt - jelentette szerdán az ENSZ Nemzetközi Gyermek Gyorssegélyalapja (UNICEF) a lánygyermekek jogainak világnapja alkalmából.

Az UNICEF 2016-os adatai szerint a világ gyermekeinek mintegy negyede, megközelítőleg 535 millió gyerek él a fegyveres konfliktusok, illetve a természeti katasztrófák sújtotta országok valamelyikében. Ezeknek a kiskorúaknak a háromnegyede valamelyik fekete-afrikai országban él.

Az olyan fekete-afrikai országokban, mint Dél-Szudánban vagy Szomáliában kislányok milliói élnek, akiktől jelenleg is "megtagadják alapvető jogaikat" - mondta Leila Pakkala, az UNICEF kelet- és dél-afrikai regionális irodájának igazgatója. Pakkala elmondta, hogy a konfliktushelyzetekben a lányoknál két és félszer nagyobb a valószínűsége annak, hogy kikerülnek az iskolából, mint a fiúknál, és még több lánynál valószínű, hogy gyermekházasság áldozatává válik.

A dél-szudáni nőket és kislányokat ért szexuális és fizikai erőszak ellen az UNICEF 16 "biztonságos teret" (safe space) hozott eddig létre.

"A vész- és válsághelyzetekben aránytalanul súlyosan érintik a kislányokat, akik a szexuális bántalmazás, a kizsákmányolás és a gyerekkereskedelem nagyfokú kockázatával kénytelenek szembesülni" - közölte Pakkala, aki hozzátette: "A társadalomban mindannyiunk kötelessége, hogy megvédjük a kislányokat az erőszak és visszaélés bármilyen formájától".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tragikusan végződött a különös baleset - fotók

Tragikusan végződött a különös baleset - fotók
Elszabadult nyerges vontató csapódott egy tömbház második emeletének. Tovább olvasom