Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 2°C | 8°C Még több cikk.

Mikor vállal szerepet a kormányban a VMSZ?

Szerbia - A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) olyan tisztségek betöltésére hajlandó csak a szerb kormányban és a vajdasági irányító testületekben is, amelyekhez komoly feladatok és valódi hatáskörök tartoznak - jelezte szabadkai sajtóértekezletén Pásztor István, a magyar párt elnöke.
A politikus közölte, hogy a VMSZ nem vállalta, hogy konkrét hatáskör és munkaterület nélküli miniszterelnök-helyettest delegáljon a megalakítandó belgrádi kormányba. Leszögezte, hogy a négy parlamenti képviselővel rendelkező legnagyobb délvidéki magyar párt támogatja a demokraták vezetésével létrejövő koalíciót, a kormányba azonban csak akkor lép be, ha delegáltjának tényleges feladatai és döntési lehetőségei lesznek.

Pásztor István cáfolta, hogy a VMSZ a nemzeti kisebbségek ügyeiért felelős miniszter tisztségére pályázik. "Feltétlen hívei vagyunk e minisztérium megalakításának, de szerintünk a vezetésével járó felelősséget nem valamelyik nemzeti kisebbség, hanem a többségi nemzet képviselőjének kell vállalnia" - jelentette ki.

A VMSZ elnöke - aki korábban már leszögezte, hogy pártja ragaszkodik a szabadkai polgármesteri és a vajdasági parlamenti elnöki tisztséghez - jelezte, hogy helyi szinten is megkezdték a tárgyalásokat a demokraták vezette koalícióval.

Ezek első fordulójával kapcsolatban a Beta hírügynökség úgy értesült, hogy a szabadkai polgármesteri tisztség dolgában komoly küzdelem várható. A városok első embereit - eltérően a korábbi gyakorlattól, amikor közvetlen szavazással a lakosság juttatta tisztségükbe őket - az önkormányzati testületek választják. Szabadkán a 67 fős testület 32 tagja Az európai Szabadkáért nevű, a demokraták vezette koalícióhoz tartozik, míg a VMSZ vezette Magyar Koalíciónak 21 városatyája van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A válság jelei az EU-ban

EU - Az európai részvénypiacok komoly eséssel zárták a hetet. E havi adatok szerint pedig nem látják kedvezően országuk gazdasági helyzetét sem a franciák, sem az olaszok. Tovább olvasom