Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 18°C | 33°C Még több cikk.

Meteorit csapódott be Oroszországban: több mint ezer sérült

Meteorit csapódott be és hullott darabokra Oroszországban, az Urál hegység körzetében helyi idő szerint péntek délelőtt. Több mint ezer ember sebesült meg - közölték az orosz belügyminisztérium sajtóközpontjában.
A robbanás által keltett lökéshullám jelentős - az első becslések szerint egymilliárd rubel (hétmilliárd forint) - anyagi kárral járt Cseljabinszkban és környékén. Szintén becslések szerint több mint háromezer többlakásos épületben törtek ki az ablakok, miközben Cseljabinszkban éjszakánként mínusz 20 fokos fagyokat is mérnek. A körülbelül 1200 ember sebesülését zömmel üvegszilánkok okozták.

A jekatyerinburgi csillagvizsgáló közlése szerint a Cseljabinszki és a Szverdlovszki terület (megye), valamint Baskírföld és a Volga folyó középső és alsó szakaszánál elterülő vidék fölött haladt át a meteorit közép-európai idő szerint hajnali 3 és 4 óra között.

Az orosz tudományos akadémia szakemberei szerint a meteorit tömege körülbelül tíz tonna volt, hiperszonikus, óránként 54 ezer kilométeres sebességgel hatolt be a légkörbe, és 30-50 kilométeres magasságban robbant szét.

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma 20 ezer emberét mozgósította a meteoritrobbanás következményeinek felszámolására és a becsapódás helyének vagy helyeinek megállapítására.

A Rosszija 24 állami hírtelevízió beszámolója szerint az igen fényes "tűzgömb" Kazahsztán felől érkezett. A Kazinform kazah hírügynökség jelentése szerint a Cseljabinszki területtel délen határos Kusztanaj megyében észlelték a meteoritot. Kusztanaj város lakói tűz- és füstcsóvát láttak az égen.

A Cseljabinszki terület kormányzatának egyik tisztségviselője elmondta: azt sem zárják ki, hogy a meteorit megjelenése összefüggésben van a 2012 DA 14 katalógusjelű, 46 méter átmérőjű aszteroidával, amely rekordközelségben, 27 és fél ezer kilométernyire halad el majd a Föld mellett. Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szerint az aszteroida nem veszélyezteti bolygónkat.

A ritka természeti jelenség, a meteoritbecsapódás nagy riadalmat keltett a dél-uráli térség lakosságának körében. "Azt hittük, felrobbanunk" - mondták Cseljabinszk lakói az orosz hírtelevízió riporterének. A milliós lakosú szibériai városban és környékén megnövelték a rendőrjárőrök számát.

A lenta.ru orosz híroldalon elhelyezett, mobiltelefonon készített felvételek tanúsága szerint a Moszkvától 1500 kilométerre keletre található Cseljabinszkban heves robbanások hallatszottak, miközben a meteorit, illetve darabjai átszáguldottak a város fölött.

Az operatív stáb közlése szerint a meteorit egy darabja Cseljabinszktól nyugatra egy tóba csapódott be, hatalmas léket vágva a jégben. Más beszámolók szerint a becsapódás helye a tó partja volt, ott kráter keletkezett. A környéket lezárták.

Cseljabinszkban jelentősen megrongálódott a Dél-Uráli Állami Egyetem épülete. Kár ért számos sportlétesítményt. Egy iskolában diákokat sebesítettek meg a betört ablakok szilánkjai. A hatóságok arra kérték a szülőket, hogy vigyék haza gyermekeiket a tanintézményekből, és őrizzék meg nyugalmukat.

Korábban írtuk:

Nem meteorfelhő, hanem egy meteor hullott le és robbant szét a Föld körüli atmoszféra alacsony rétegeiben Oroszországban, az Urál-hegység körzetében helyi idő szerint péntek délelőtt. Több száz ember sebesült meg - közölte a rendkívüli helyzetek minisztériumának szóvivőhelyettese.

A meteorrobbanás által keltett lökéshullám jelentős anyagi károkat okozott, rengeteg épületben törtek ki az ablakok. Az orosz belügyminisztérium sajtószolgálatának tájékoztatása szerint több mint ötszáz ember sérült meg, többségüket üvegszilánkok sebezték meg. A jelentések beérkezésével az adatok folyamatosan változnak, percről percre növekszik a sebesültek száma is.

Az Urál menti jekatyerinburgi csillagvizsgáló közlése szerint a Cseljabinszki és a Szverdlovszki terület, valamint Baskírföld és a Volga folyó középső és alsó szakaszánál elterülő vidék fölött haladt át a meteor közép-európai idő szerint hajnali 3 és 4 óra között.

A Rosszija 24 hírtelevízió beszámolója szerint "tűzgömb" vonult át az Urál-hegység felett. Szergej Szmirnov, a szentpétervári Pulkovo obszervatórium munkatársa a Rosszija 24 hírtelevíziónak elmondta, hogy szerinte a meteor több tíz tonnás lehetett, és darabjai több tíz kilométeres körzetben szóródhatnak szét a földön.

A természeti jelenség riadalmat keltett a lakosság körében. A Cseljabinszk környéki településeken megnövelték a rendőrjárőrök számát.

Live Info videó


A lenta.ru híroldalon elhelyezett, mobiltelefonon készített felvétel tanúsága szerint Cseljabinszkban heves robbanások hallatszottak, miközben a meteor átszáguldott a város fölött.

A Cseljabinszki régióban létrehozott operatív stáb közlése szerint a meteor egy darabja Cseljabinszk várostól nyugatra, Csebarkuljtól egy kilométerre, egy víztározóba csapódott be.

Cseljabinszkban jelentősen megrongálódott a Dél-Uráli Állami Egyetem épülete. Egy iskolában diákokat sebesítettek meg a betört ablakok szilánkjai. A hatóságok arra kérték a szülőket, hogy vigyék haza gyermekeiket a tanintézményekből és őrizzék meg nyugalmukat.

A Kazinform kazah hírügynökség jelentése szerint a Cseljabinszki területtel délen határos kazahsztáni Kusztanaj megyében is észlelték a meteort. Kusztanaj város lakói egy teniszlabda méretű tűz- és füstcsóvát láttak az égen.

Pánik nincs, összeesküvés-elmélet van

Nincs pánik, de a szibériai Cseljabinszkban és környékén élők csak lassan ocsúdnak fel a térségben lezuhant meteorit okozta sokkhatásból, miközben a tudósok azt próbálják kideríteni, hogy milyen égi jelenséggel van dolguk. A szélsőséges megnyilvánulásairól ismert Vlagyimir Zsirinovszkij, radikális orosz ellenzéki politikus az amerikaiakat sejti a meteorithullás hátterében.

Meteoreső Oroszországban: soha még ennyi sérült

Rendkívül ritka, hogy egy űrből érkező objektumnak áldozatai vannak; s az a "meteoreső", amely pénteken Oroszországra zúdult, százak sérülését okozva, példátlan az emberiség történetében - jelentette ki egy brit szakértő.

"Töröm a fejem, hogy volt-e már a történelemben ilyen esemény, amelyben ennyi ember megsérült egy ilyen tárgytól. (...) Nagyon, nagyon ritka, hogy ilyesminek emberáldozatai vannak" - mondta Robert Massey, a brit Királyi Csillagászati Társaság igazgatóhelyettese.

A kis űrszemetek többnyire elégnek még a földet érés előtt, amint belépnek a légkörbe, fénylő csíkot húzva maguk után, amelyeket láthatunk az esti égbolton. Ám - igen ritkán - vannak olyan nagyobb objektumok, amelyek ellenállnak a légköri súrlódásnak, és az atomszféra alsóbb rétegeiben szétrobbannak, erős lökéshullámot keltve. Pontosan ez történt péntek reggel az Ural fölött - mondja Massey.

Az orosz hatóságok adatai szerint ötszáznál többen sérültek meg, főként üvegszilánkoktól, amikor a lökéshullám betörte a házak ablakait.

A mostaninál sokkal nagyobb kozmikus kövek - például az az aszteroida, amely 65 millió évvel ezelőtt valószínűleg kipusztította a dinoszauruszokat - is elérhetik a Földet, atombombák ezreinek megfelelő energiát szabadítva fel. Egy ilyen esemény azonban még sokkal ritkább.

Robert Masseynek a médiahírek alapján készített becslései szerint az Oroszországban becsapódott kisbolygó alig tízméteres lehetett eredetileg, mielőtt behatolt a légkörbe. - Az, hogy egy ilyen dolog történjék lakott terület fölött, és ennyi kárt okozzon, példátlan - hangsúlyozza a szakértő. - Volt több nagyobb meteorhullás a XX. században, közülük legalább kettő Szibéria fölött, de mivel bolygónk kétharmadát óceánok borítják, az ilyen eseményeket általában nem vesszük észre - mondta.

Az orosz tudományos akadémia nem engedheti meg magának az elhamarkodott megállapításokat, ezért jelenleg a tudományosan megalapozott következtetéseken dolgoznak a szakembereink - közölték a tekintélyes tudósszervezetnél.

A Moszkva közeli Zvenyigorodban lévő Csillagászati Intézetben eközben azt próbálják megállapítani, hogy van-e összefüggés a valószínűleg Cseljabinszk körzetében becsapódott meteorit és a 2012 DA 14 katalógusjelű, 46 méter átmérőjű aszteroida között. Az aszteroida péntek este rekordközelségben, 27,5 ezer kilométerre halad a Föld mellett.

Szergej Barabanov, a zvenyigorodi intézet igazgatója szerint jelenleg nem lehet kizárni a lehetőséget, hogy a meteorit a kisbolygó "kísérője" volt. Amíg azonban nem vizsgálják meg a meteorit időközben fellelt darabjait, nem állíthatják teljes bizonyossággal, hogy miről is van szó - jegyezte meg egy szakértő az orosz állami televíziónak.

Szergej Jazev, az irkutszki állami egyetem csillagvizsgálójának igazgatója kijelentette, hogy az általa uráli tűzgömbnek nevezett jelenségnek semmi köze sincs a 2012 DA 14-es kisbolygóhoz, amelyet az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) veszélytelennek tart.

Phil Plait amerikai csillagász a slate.com internetes oldalon lévő blogján úgy vélekedett, hogy nagyméretű meteorit robbant fel a több kilométeres magasságban, és annak darabjai zuhantak a földre.

Az orosz állami televízió is élőben fogja közvetíteni, amint a 2012 DA 14 katalógusjelű kisbolygó megközelíti a Földet. Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma arról győzködi a lakosságot, hogy ne tartson az aszteroidától, és azt javasolta, hogy mindenki szerezzen be távcsövet, hogy láthassa az érdekes jelenséget.

Az Urál közeli régiókban nincs világvége hangulat, azonban az emberek korántsem nyugodtak meg. Még nem múlt el a sokkhatása a Cseljabinszk fölött helyi idő szerint reggel nyolc óra tájban nagy robbanásokkal elszáguldó meteornak. A Rosszija nevű hírtelevízióban egymás után jelennek meg az amatőr videofelvételek, amelyek ijesztőbbnél ijesztőbb jeleneteket rögzítettek. Az egyiken látható, amint egy üzemben gyanútlanul haladó fiatalember a csodával határos módon menekült meg attól, hogy a meteorrobbanás lökéshullámának következtében a csarnokba berepülő hatalmas ablaküvegdarab kettészelje.

Az állami televízió arról is beszámolt, hogy a cseljabinszki atlétikai csarnokban a reggeli edzés alatt többen megsérültek, egy edzőnek a hátából és a fejéből álltak ki a szilánkok, de mentőt nem tudtak hívni, ugyanis nem működtek a mobiltelefonok.

Szergej Szmirnov, a szentpétervári Pulkovo obszervatórium tudósa arra hívta fel a figyelmet, hogy februárban nem szokatlan a meteorithullás, ezért további hasonló jelenségek várhatóak.

A tudományos közlések mellett hajmeresztő elképzelések is napvilágot láttak Moszkvában. Volt aki UFO-t látott a meteoritban, a szélsőségesen radikális nézeteiről ismert Vlagyimir Zsirinovszkij pedig kijelentette, hogy szerinte egy új amerikai fegyvert próbáltak ki orosz területek fölött. A politikus azt is tudni vélte, hogy John Kerry amerikai külügyminiszter azért próbálta telefonon elérni az afrikai körúton tartózkodó orosz kollégáját, Szergej Lavrovot, hogy figyelmeztesse a fegyverkísérletre.

Az internetes közösségi oldalakon hatalmas érdeklődést váltott ki a meteorit. A Twitteren fiókja is nyílt, s valakik a tűzgömbként lezuhanó jelenség nevében humoros társalgásba kezdtek az orosz internetezőkkel. A meteorit elnézést kért a károkért, de azt is megkérdezte, hol lehet panaszkodni az orosz postára. "Nem vagyok helyi, nem tudom, hogy kell ezt intézni". "Dmitrij Rogozin, (az űrkutatásért és védelmi iparért felelős) orosz miniszterelnök-helyettes érdeklődött irántam. Mentsenek meg!" - kérte az uráli meteorit a Twitteren.

Olvasóink írták

 • 5. oxana 2013. február 16. 09:03
  „4. Igazad van.”
 • 4. Mankapunka 2013. február 16. 01:35
  „Nem a meteorit okozta a sérüléseket, hanem a hangrobbanás által kitört ablaküvegek.

  Ennyire ne legyünk már együgyűek, senkire sem esett egy deka kőzet.”
 • 3. Túrabakancs 2013. február 15. 22:51
  „gab713! /1/
  Így van. Egyébként szerintem akkor sem jeleztek volna előre egy ilyen jellegű, a Földet jelentős
  mértékben megközelítő objektumot, ha tudtak volna róla az illetékesek. A pánik sokszor nagyobb
  károkat okoz, mint maga az esetleges becsapódás.
  Dwatson! /2/
  Neked is igazad van, viszont mindig hangoztatják a csillagászok, hogy egy pár méteres meteoritot
  már képesek látni és előre jelezni, sőt ennél kisebbeket is. Állítólag fel is vannak térképezve a
  rendszerükben...
  <moderálva>”
 • 2. Dwatson 2013. február 15. 18:50
  „10 méter körüli átmérőjű tárgyat elég nehéz felfedezni az égbolton amikor még messze van,ráadásul gyorsan közelít,másodpercenként 10-70 km-t tesz meg. Még a leglassúbb is a Hold távolságából fél nap alatt ideér.”
 • 1. gab713 2013. február 15. 12:52
  „Gyerekek!!!Ezt nem lattatok elöre? Minden ilen egi jelenseget, illetve veszelyt elörejelztek, vagy most diekt nem akartatok? enye....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Növelnék a testnevelésóra számát Romániában

A testnevelési órák számának növelését javasolja a román oktatási minisztérium a honlapján… Tovább olvasom