Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 18°C | 28°C Még több cikk.

Merkel közös fellépést sürgetett a globális felmelegedés ellen

A német kancellár szenvedélyes hangú beszédben sürgetett közös nemzetközi fellépést a globális felmelegedés ellen kedden Washingtonban, az amerikai kongresszusban.

Angela Merkel - aki az első német kancellár, aki a törvényhozás két háza előtt beszélhetett - kifejtette: bátor cselekvésre van szükség a légkör felmelegedése elleni küzdelemben. Nincs vesztegetnivaló idő, a decemberi koppenhágai csúcstalálkozón meg kellene kötni a vonatkozó nemzetközi egyezményt. Leszögezte: globális egyetértésre van szükség arról a célról, hogy a fölmelegedés ne haladja meg a 2 Celsius fokot.

Ennek eléréséhez szerinte minden országnak el kell fogadni a kötelező érvényű nemzetközi előírásokat. Azt mondta, a két nagy környezetszennyező, Kína és India támogatása nélkül nincs sikeres megállapodás, de ha megszületik az egyezmény, akkor szerinte ezt a két országot is meg lehet majd győzni a csatlakozásról.

Merkel - aki a berlini fal leomlásának közelgő 20. évfordulója előtt látogatott Washingtonba - úgy fogalmazott a kongresszusban: a világnak le kell bontania a XXI. század falait, egyebek között a klímavédelmi egyezmény elfogadásával, "a globális kihívásokra csak nemzetközi együttműködéssel lehet válaszolni".

A kormányfő - akinek német nyelvű beszédét többszöri, tartós tapssal fogadták a Capitoliumban - leszögezte: Németország az Egyesült Államok erős és megbízható szövetségese marad.

Irán vonatkozásában elfogadhatatlannak nevezte, hogy atomfegyver jusson Teherán, különösen egy olyan iráni elnök kezébe, aki tagadja a holokausztot, Izraelt fenyegeti, és tagadja annak jogát a létezéshez.

Szerinte erről sem ma, sem a jövőben nem lehet tárgyalni; zéró toleranciát kell mutatni azzal kapcsolatban, hogy tömegpusztító fegyver birtokába juthat Irán, fenyegetve mások biztonságát. Irán tudja, hol húzzuk meg a vonalat - mondta.

Külön tapsot kapott, amikor Irán nukleáris fegyverkezési törekvései kapcsán kijelentette: Izrael biztonsága soha nem lehet alku tárgya.

Afganisztán kapcsán arról beszélt, hogy országa továbbra is elkötelezett Ázsia biztonságának erősítése mellett. Mint fogalmazott, Németország ennek az útnak minden lépését az Egyesült Államokkal közösen fogja megtenni. Meggyőződése szerint a NATO-nak az afganisztáni küldetést a következő fázisba kell emelni, elő kell készíteni a feladatok átadását az afgánoknak.

Beszédében érintette Németország felelősségét a holokausztban, és beszélt arról a pusztításról és rombolásról, amelyet Németország a II. világháborúban Európára és a világra szabadított. Azt mondta, tisztelettel emlékezik az 1938. november 9-i, úgynevezett kristályéjszaka áldozataira. (A nácik az országos zsidóellenes pogrom során több mint ezer zsidót öltek meg, több ezret súlyosan megsebesítettek. A felgyújtott zsinagógák száma meghaladta az 1400-at, a feldúlt, kirabolt üzletek száma több ezer volt.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Václav Klaus problémái a Lisszaboni Szerződéssel

Václav Klaus cseh köztársasági elnök aláírta a Libanoni Szerződés ratifikációs okmányát, miután a… Tovább olvasom