Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Merényletet követtek el Macedónia pristinai nagykövetsége ellen

Gyújtópalackos támadást követtek el Macedónia pristinai nagykövetsége ellen, az épületre hajított Molotov-koktél csak csekély anyagi kárt okozott - jelentették szombaton koszovói hírforrások.
Az ismeretlen személyek által elkövetett akció mindazonáltal összefüggésben állhat a Koszovóval szomszédos Macedóniában erősödő erőszakhullámmal, amely szembeállítja egymással a szláv (macedón) többséget az albán kisebbséggel - jegyezték meg a források.

A terjedő erőszak láttán macedón közéleti személyiségek és polgári egyesületek "békemenetre" hívták fel a lakosságot. A menetre szombaton délután kerül sor Szkopjéban, célja az erőszak elleni tiltakozás lesz - közölték a szervezők.

Pénteken este újabb atrocitás történt a macedón fővárosban: ismeretlenek kövekkel hajigáltak meg egy autóbuszt, aminek következtében két ember megsérült. Az utóbbi hetekben lezajlott támadások során több személyt félholtra vertek, valamint menetrendszerű autóbuszokat súlyosan megrongáltak; a rendőrség több embert őrizetbe vett.

A macedón kormány önmérsékletre szólította fel lakosságot. Hírek szerint az etnikai színezetű atrocitások hátterében futballhuligánok szervezett csoportjai állnak.

Tizenegy évvel ezelőtt polgárháborús állapotok alakultak ki Macedóniában, miután rendszeressé váltak az összecsapások felfegyverzett albán csoportok és a biztonsági erők között. Az egyre jobban elmérgesedő konfliktusnak az ohridi egyezmény vetett véget. Ez előirányozta az albán kisebbség jobb beilleszkedését a macedóniai társadalomba és az állami intézményekbe, továbbá bővítette az albán nyelv hivatalos használatának lehetőségét.

Az albánok ennek dacára ma is úgy érzik, hogy hátrányos helyzetben vannak a macedónokhoz képest. Az 1991. évi népszámláláskor az akkor még Jugoszlávia részét képező Macedóniában a lakosság 25 százaléka vallotta magát albánnak. Ma viszont számarányuk eléri a 40 százalékot - állítják az albán kisebbség szószólói. A szomszédos Koszovóban 90 százalék fölötti az albán népesség aránya.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lecsengőben az influenza Európa nagy részén

Az idei influenzaszezonban Európában összesen 51 ember halála volt összefüggésbe hozható az… Tovább olvasom