Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Merénylet Norvégiában: túlélők beszámolói

A gyilkos rendőrruhában volt. Odahívta magához a táborozókat, és ezután végzett velük - mondták el a péntek délután a norvég fővárostól nem messze, Utoya szigetén elkövetett vérengzés túlélői.
Az ámokfutó összesen legalább 87 embert ölt meg a szigeten a Norvég Munkáspárt ifjúsági tagozatának nyári egyetemén és Oslóban, ahol pokolgépet robbantott a kormány székházánál. Az egyik táborozó, Elise egy megbeszélésről jött ki, amikor lövéseket hallott. Meglátott egy rendőrt, és már azt hitte, biztonságban van, amikor észrevette, hogy a férfi elkezd lőni a fiatalokra, akiket előzőleg odahívott magához.

"Először a szigeten lőtte le az embereket, utána célba vette azokat, akik a vízbe vetették magukat" - idézte fel. A lány a vízparton amögött a szikla mögött kuporgott, amelyen a gyilkos állt. Pánikszerűen hívta telefonon a szüleit, és suttogva mondta el nekik, hogy mi történik. "Azt mondták, ne essek pánikba, minden rendben lesz". A szülők azt tanácsolták Elise-nek, vegye le élénk színű dzsekijét, nehogy magára vonja a figyelmet. A lány azt mondta, nem tudja megmondani, mennyi idő telt el, mire a lövöldözés abbamaradt. Egy másik táborozó, Dana Berzingi elmondta, hogy sokan halottnak próbálták tettetni magukat, de a gyilkos, miután az egyik fegyverrel eltalált valakit, a másikkal, egy vadászpuskával még fejbe lőtte áldozatait. A 21 éves fiú, akinek vérfoltok voltak a nadrágszárán, egy halott barátjának a mobiljáról hívta a rendőrséget. Egy másik fiatal, Emilie Bersaas azt mesélte, amikor meghallotta a lövéseket, berohant az egyik épületbe, és bebújt egy ágy alá. "Egyszercsak nagyon, nagyon közel hallatszottak a lövések, az egyik el is találhatta az épületet, és a szomszédos szobában hangosan sikoltozni kezdtek" - idézte föl a történteket. A lány két órát volt az ágy alatt, mire a rendőrök betörték az ablakot, és kihozták. "Olyan valószínűtlen, hogy ez megtörténhetett, főleg Norvégiában" - mondta. A rendőrség elfogta a tettest, egy 32 éves, magas, szőke, kék szemű norvég férfit, bizonyos Anders Behring Breiviket, akiről a VG című norvég lap azt írta, szélsőjobboldali nézeteket vall. A férfi kihallgatása még tartott a szombat hajnali órákban.

Olvasóink írták

 • 7. fityesz 2011. július 23. 21:03
  „A híradások egyértelművé tették,hogy cionista,iszlámellenes volt a merénylő.Így már minden érthető,nekik az emberi élet nem számít.Izrael politikája is ezt bizonyítja.”
 • 6. SC 2011. július 23. 13:41
  „ovinkor!
  Én a helyedben erre nem innák mérget...”
 • 5. sicc 2011. július 23. 12:30
  „Az üzenete a történetnek :
  A gyilkosok itt élnek közöttünk, mi meg az idegenektől félünk !!!!!”
 • 4. HarconaMarcos 2011. július 23. 12:00
  „Igen, ezzel az űbermens külsővel biztos nem fasiszta volt, hanem moszados. :-/
  Moderátor alszik, amikor ilyent átenged?!”
 • 3. Ovinkor 2011. július 23. 11:59
  „2. Ovinkor 2011.07.23. 11:57
  Néhány speciális norvég karakter nem jelent meg, de így is leellenőrizhető.”
 • 2. Ovinkor 2011. július 23. 11:57
  „1. fityesz 2011.07.23. 11:29
  Hazugság.

  En barndomsvenn av Breivik opplyser til VG Nett at han skal ha blitt h?yreekstrem i slutten av 20-?rene, og postet en rekke kontroversielle meninger p? Facebook.

  Tehát: Breivik egyik ismerőse szerint a húszas évei végén szélsőjobboldali nézetek felé fordult, s a Facebookon rendkívül ellentmondásos képet festett le magáról.

  http://www.vg.no

  A BBC szerint a rendőrség is a szélsőjobboldali szálat tartja a legvalószínűbbnek.”
 • 1. fityesz 2011. július 23. 11:29
  „A média ferdít.Nem szélsőjobbos,hanem zsidópárti szélsőséges volt a lövöldöző.Utána lehet nézni.Korábbi írásai ezt tükrözik.Izrael-pártiak ilyet megengedhetnek maguknak.....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az osztrák kancellár nem kér bocsánatot Litvániától a Golovatov-ügyben

Werner Faymann osztrák kancellár nem kér bocsánatot Litvániától amiatt, hogy az osztrák hatóságok… Tovább olvasom