Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 5°C Még több cikk.

Merénylet: megölték Afganisztán korábbi elnökét

Merénylet áldozata lett kedden Burhanuddin Rabbani, Afganisztán korábbi államfője.
Merénylet áldozata lett kedden Burhanuddin Rabbani, Afganisztán korábbi államfője. Rabbani az utóbbi időben a nagy béketanács elnökeként tevékenykedett, ez a testület egy idő óta tárgyalásokat folytat a kabuli kormány ellen küzdő iszlamista felkelőkkel, a tálibokkal.

A BBC rádió híradása szerint Rabbani éppen a tálibok két képviselőjét fogadta házában, amikor a robbanás bekövetkezett. A volt államfő rezidenciája az afgán főváros diplomáciai negyedében található. A robbanás után a rendőrség lezárta az egész negyedet.

A merénylet egy héttel azután történt, hogy múlt kedden tálibok 20 órás tűzpárbajt vívtak afgán és nemzetközi biztonsági erőkkel a zöld zónának is nevezett diplomáciai negyed határán. Rabbani mártírhalált halt - közölte a brit hírügynökséggel Mohammed Záhir, a kabuli rendőrség bűnügyi osztályának vezetője.

A merényletben összesen öt ember vesztette életét, és súlyosan megsebesült Maszúm Sztanekzai, Hamid Karzai államfő tanácsadója. Záhir szerint a merénylő a turbánjába rejtett robbanószerkezettel lépett be Rabbani házába. Rabbanit, aki a szovjet megszállás (1979-89) idején a fegyveres felkelők (mudzsahidek) vezetője volt, majd 1992-ben államfővé választották, Karzai nevezte ki tavaly októberben a nagy béketanács elnökévé. Béketervének részét képezte, hogy amnesztiát és munkahelyet ajánlott az egyszerű tálib harcosoknak, vezetőiknek pedig menedékjogot külföldi országokban.

Rabbani halála súlyos csapás a békefolyamatra és nagy veszteség Afganisztán számára - jelentette ki Szadika Balhi, a béketanács tagja. Mint hozzátette, az elhunyt tanácselnök befolyásos szellemi vezető volt, és sikerrel vonta be a tálibokat a megbékélés folyamatába. Karzai elnök bejelentette, hogy Rabbani halálára való tekintettel lerövidíti az ENSZ New York-i székhelyén kezdett látogatását.

Az amerikai nagyvárosban nyilatkozó afgán államfő egyúttal vértanúnak és nagy afgán hazafinak nevezte Rabbanit, aki életét áldozta az országért és a békéért. "Halála nem téríthet le bennünket a megkezdett útról" - tette hozzá. Karzai tárgyalópartnere, Barack Obama amerikai elnök elítélte a gyilkos merényletet, tragikus veszteségnek nevezve Rabbani halálát. Egyúttal leszögezte, hogy folytatni kell az erőfeszítéseket az afgán társadalom egyesítéséért, megtörve az erőszak ördögi körét.

A brit külügyminiszter szerint az afgán béketanács elnökének meggyilkolása nem lesz hatással az afganisztáni békét és nemzeti megbékélést célzó erőfeszítésekre. William Hague együttérzését fejezte ki Afganisztán népének, egyúttal elítélve a kabuli merényletet, amelyet "olyanok követtek el, akiket csak a vérontás és az erőszak vezérel". Pakisztán elnöke és kormányfője egyaránt megbélyegezte Rabbani meggyilkolását. A kormány által kiadott közleményben Aszif Ali Zardari és Juszuf Reza Gilani haragjuknak és megdöbbenésüknek adnak hangot a merénylet kapcsán, együttérzésükről biztosítva a kabuli kormányt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Líbia: ˝A forradalom 25 ezer emberéletbe került˝

Az autokrata rendszert megdöntő líbiai forradalomban 25 ezer ember vesztette életét - közölte kedden… Tovább olvasom