Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Merénylet és ünneplés Irakban

Legkevesebb 40-en meghaltak és 102-en megsebesültek kedden a síita asúra ünnepen Irakban elkövetett két merényletben és egy fegyveres támadásban.
Legkevesebb 40-en meghaltak és 102-en megsebesültek kedden a síita asúra ünnepen Irakban elkövetett két merényletben és egy fegyveres támadásban.

Tizenhárman meghaltak és 39-en megsebesültek, amikor pokolgép robbant a Bagdadtól északkeletre fekvő Hanakín belvárosában kurd síita zarándokok között. A zarándokok a Huszein imám halálára emlékező síita asúra ünnepre gyűltek össze. A robbanószerkezetet egy szemétkosárban helyezték el a merénylők. A vallási ünnep éppen kedden érte el csúcspontját.

Az iráni határ közelében, Bagdadtól 140 kilométerre elterülő város etnikai és vallási szempontból egyaránt vegyes: kurdok, szunnita és síita arabok egyaránt lakják. A városban 2005 novemberében egy kettős öngyilkos merényletben 78-an haltak meg, és 90 volt a sebesültek száma. A kamikazék akkor a déli ima közben furakodtak a hívek közé s robbantották fel magukat.

Nem sokkal a hanakíni merénylet után a szintén az iráni határ közelében lévő, Dijála tartománybeli Dúr Mandali városában egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát az imádkozók között egy síita mecset bejáratánál. A terrorcselekményben 23-an meghaltak, és 57-en megsebesültek.

Ugyancsak az asúrára érkezett zarándokokat támadtak meg fegyveresek Bagdad délnyugati Bajaa kerületében, négyet megöltek, hatot megsebesítettek.

Elsikkasztotta az újjáépítésre szánt pénzeket

Az Egyesült Államokban kilenc évi börtönbüntetésre ítéltek egy amerikai férfit, amiért megdézsmálta az iraki újjáépítésre szánt összegeket. A tisztviselő pénztáros volt Hillahban, az egykori iraki Ideiglenes Koalíciós Hatóság irodájában.

Elismerte, hogy több mint 2 millió dollárt utalt át egy Romániában élő amerikai vállalkozó számlájára, az illető ezután különböző bankokban tisztára mosta a pénzt, és visszajuttatta az összeget a korrupcióban részt vevő iraki hálózatnak. A volt amerikai pénztárnok több mint egymillió dollárt, és értékes ajándékokat kapott a közreműködésért.

Krónika Hírszolgálat/hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Történelmi megegyezés Észak-Írországban

Az ír sziget több mint nyolc évtizeddel ezelőtti megosztása óta először fogadta el a protestáns… Tovább olvasom