Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 23°C Még több cikk.

Menekültszállások létrehozásáról adott ultimátumot az osztrák belügy

Ultimátumot adott Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter a tartományoknak: ha június 19-éig nem hozzák létre a kormány által előírt számú szálláshelyet a menekültek számára, rendeletet fog kiadni a hadsereg laktanyáinak megnyitásáról – írta csütörtökön a Kurier osztrák napilap.
Mikl-Leitner egy szerda esti sajtótájékoztatón június 19-ére egyeztetésre hívta a tartományok vezetőit, és addig az egyes kormányzatokra bízta a kérdés előírt kvóta szerinti rendezését. Ugyanakkor kijelentette, amennyiben ez nem történik meg, a belügyi tárca az adott tartomány laktanyáit nevezi ki szövetségi szálláshellyé a menekültek számára.

Az APA osztrák hírügynökség megjegyezte, hogy a tartományok az eddigieken felül további 400 férőhely megnyitását ígérték.

A tartományok kormányzati előírás alapján osztják el a menekülteket, és a belügyminisztérium szerdán arról számolt be, hogy a szövetségi hatóságok által felállított sátrak és ideiglenes szállások nélkül egyik tartomány sem teljesítené saját kvótáját.

A Bécs közelében fekvő Traiskirchenben előző nap 480 menekült elszállásolására alkalmas sátrakat állítottak fel a szövetségi hatóságok, ezt a megoldást azonban sem a kormányzat, sem a tartományok, sem az egyes települések nem tartják hosszabb távon fenntarthatónak.

A hatóságok adatai szerint múlt hónapban 6240 menedékkérelmet nyújtottak be Ausztriában, és ez lakosságszámra elosztva több, mint bármely más EU-tagállamban. A héten a belügyi tárca közölte, idén várhatóan rekordszámú, mintegy 70 ezer menedékkérelmet adnak be az osztrák hatóságokhoz.

Gerald Klug védelmi miniszter a Kuriernak úgy nyilatkozott, véget kell vetni a menekültkérdés további éleződésének Ausztriában. Ugyanakkor elismerte, hogy az eddigi politika – mind szövetségi, mind tartományi és helyi szinten – kudarcot vallott, és egyelőre nem találták meg a járható utat.

Előző nap Mikl-Leitner bejelentette, felgyorsítják azon menekültek ügyének elbírálását, akik korábban egy másik európai uniós tagállamban már benyújtották menedékkérelmüket. Emellett a belügyi tárcavezető az Európai Uniót a menekültek igazságos elosztását célzó tagállami kvóta mielőbbi bevezetésére és az európai közösség külső határainak fokozott ellenőrzésére buzdította.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lettországi fegyvercsempész hálózatot számoltak fel

Lettországból Oroszországba tűzfegyvereket csempésző hálózatot számoltak fel. Tovább olvasom