Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Mélyülő kormányválság Szlovákiában

Robert Fico szlovák miniszterelnök pénteken hivatalosan kérte az Ivan Gasparovic államelnöktől, hogy váltsa le a korrupciós ügybe keveredett agrárminisztert, Miroslav Jurenát. Ez a lépés tovább mélyítheti a szlovák kormányválságot.
A koalíciós válságot az okozta, hogy a Jurena felügyelete alá tartozó Szlovák Földalap a piaci ár tizedéért juttatott egy tízmilliárd forint értékű erdőt, az őt jelölő Vagyimir Mečiar egyik üzleti érdekeltségének. Fico korábban azt mondta: a tárcavezetőnek mennie kell, ellenkező esetben a Fico-párt távozik a koalícióból. A legkisebb szlovák kormánypárt, a Vladimír Meciar vezette Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom elnöksége péntekre virradó éjszaka úgy döntött, továbbra is kitart agrárminisztere mellett. Fico már korábban jelezte: ha Meciarék így határoznak, az elnöknél kéri a tárcavezető menesztését.

Az államfőnek az alkotmány értelmében el kell fogadnia Fico kérését, ám az alaptörvény határidőt nem szab. Gasparovic kijelentette: csalódott, hogy a miniszter nem távozott önként. Éppen ezért valószínű, gyorsan eleget tesz Fico kérésének. A Meciar-párt szombati közgyűlésén dönt arról, tagja marad-e a pozsonyi hárompárti kormánykoalíciónak. Egy tekintetben a bosszúra mindenesetre gyorsan lesz lehetősége, mert támogathatja a Fico-párti házelnökkel szembeni ellenzéki bizalmatlansági indítványt, amelyről a napokban tárgyal majd a pozsonyi parlament.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Schengen ellen tüntettek német rendőrök és határőrök

A Német Rendőrség Szakszervezetének (GdP) felhívására több száz határőr es rendőr tüntetett… Tovább olvasom