Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett -3°C | 6°C Még több cikk.

Melyik európai országban történik a legtöbb és a legkevesebb halálos baleset?

A közlekedési balesetek tekintetében a legbiztonságosabb ország Svédország, míg Horvátország és Románia veszélyesnek számít.
A statisztikák alapján Európa útjai lassan bár, de egyre biztonságosabbá válnak: az egész Uniót figyelembe véve az elmúlt évtized során hozzávetőlegesen egyharmadával csökkent az évente közlekedési balesetekben elhunytak száma.

Ugyanakkor egyes országok, régiók "veszélyessége" komoly, akár többszörös eltéréseket mutat.


Fotónk illusztráció.
Fotónk illusztráció.


Az Eurostat friss adatai alapján a közlekedési balesetek tekintetében a legbiztonságosabb ország Svédország.

A skandináv ország évente egymillió lakosra 43 halálos közlekedési baleset jut.

Svédországot sorrendben az Egyesült Királyság (43), Hollandia (46), Svájc (47), Norvégia (54), és Németország (54) követi.

Az európai fővárosok közül ilyen szempontból a legbiztonságosabbnak Bécs (16), Berlin (16), Oslo (22) és Stockholm (23), igaz, hogy a városok esetében az agglomerációban ennél jóval magasabbak voltak az arányok.

A legveszélyesebb országok közé Horvátország (150), Litvánia (148), Lengyelország (143) és Románia (142) kerültek.

A szakértők szerint ezek a magas mutatók elsősorban a gépjárművek rossz műszaki állapotával és az úthálózat nem minden esetben megfelelő minőségével magyarázható.

Forrás: Eurostat.
Forrás: Eurostat.

Olvasóink írták

 • 6. egymásikolvasó 2012. szeptember 05. 15:46
  „"A legveszélyesebb országok közé Horvátország (150), Litvánia (148), Lengyelország (143) és Románia (142) kerültek." Kicsiny hazánk nem tartozik közéjük? Elvégre szépen be van zöldülve. Legalább ebben legyünk az élbolyban, ha másban nem .”
 • 5. Alerich 2012. szeptember 04. 20:00
  „1. oPTiKa: Remek példa! Gondolom, ha ismerősöd, nem okoz gondot hogy a véralkohol teszt eredményét, az ismerősöd jövedelemigazolását,a befizetett csekk másolatát belinkeld ide...Egyébként Svájcban 0.5 ezrelék alatt nem büntetnek(Angliában sem)”
 • 4. Goldmund 2012. szeptember 04. 10:43
  „1. oPTiKa 2012.09.04. 06:35
  "Anglián csodálkozom"

  Én vezettem ott (pontosabban Angiában is, Walesben is és Skóciában is) és nem csodálkozom! Egyrészt technikailag szinte mindenki profi, észreveszi, amit észre kell, figyel, amire figyelni kell stb. Sem az autósok, sem a biciklisek, sem a gyalogosok között nincsenek olyan féleszű, vak és süket módjára kóricálók, mint ami itthon oly gyakori.
  Másrészt: korrekt, udvarias, türelmes, másokra is tekintettel levő emberek élnek ott. Ez az élet minden területén előnyös, de a vezetésben pláne jó. Szóval az a türelmetlen, törtető típus is teljesen hiányzik, ami azért nálunk szintén szép számmal előfordul.

  Az utakra való hivatkozás pedig igenis röhejes!
  Pont Skóciában, a hegyi utakon rengeteg a keskeny, nagyon kanyargós utacska, a szakadék mellett haladva. Nincs ám ott szalagkorlát, meg egyéb védelem! Az úttest szélén van egy kis föld meg kő (esetleg zsombék), aztán indul le meredeken a felszín! Sokszor eszembe jutott, hogy a magyar autósokat alaposan kiszelektálnák ezek az utak, ha tömegesen járnának erre! Olyan lenne nekik, mint egy autós Taigetosz!”
 • 3. hovatovabb 2012. szeptember 04. 10:25
  „2 Te is a höbölgök közül vagy ??
  A hegyekben az összes út egyenes???
  vagy ott is vannak ívek??? mert ha igern akkor a járművezetőkkel van a hiba !”
 • 2. tricse 2012. szeptember 04. 08:18
  „Mert ott nem botcsinálta szakbarbárok tervezik és építik az utakat mint itt!”
 • 1. oPTiKa 2012. szeptember 04. 06:35
  „Anglián csodálkozom, de a másik kettö dobogós nem csoda. Svédországban és Svájcban a magyar autósok negyedének már örökre elvették volna a jogsiját - vagy az autóját...
  Svájcban egy ittas (de balesetet nem okozó) vezetö a napokban fizethetett 10.000 frankot + mellékbüntetésként egy 90.000 frankos felfüggesztett büntit. (Ha 2 éven belül újra ittasan vezet, fizeti a 90.000 frankot + az új szabálysértésért egy emelt bírságot.)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogerősen felmentették Adrian Nastasét egyik korrupciós perében

Jogerősen felmentette hétfőn a román legfelső bíróság Adrian Nastasét az úgynevezett Tamara… Tovább olvasom