Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Meleg focisták, iszlám nők

Homoszexuális futballistákról szóló francia cikket és az iszlámra áttérő nőkről írt dán cikket jutalmaztak kedden „A sokszínűségért. A diszkrimináció ellen." elnevezésű európai uniós újságírói díj megosztott első helyezésével.

A harmadik helyet egy portugál cikk nyerte el, a „Roma" különdíj pedig görög újságíróé lett. A díjkiosztó ünnepséget kedd este Prágában rendezik meg, a Kaiserątejnský-palotában.

„A média központi szerepet tölt be a diszkrimináció, az előítéletek és a sztereotípiák elleni küzdelemben – mondta Vladimír ©pidla, az esélyegyenlőségért felelős európai biztos. – A sokszínűség és a társadalmi kohézió által képviselt értékek a jelenlegi társadalmi, gazdasági és pénzügyi körülmények között egyre nagyobb fontosságra tesznek szert."

A keddi ünnepségen az Európai Bizottság olyan újságírókat tüntet ki, akik írásaikkal segítenek jobban megértetni a sokszínűség előnyeit, és arra ösztönzik az olvasókat, hogy fokozottabb érdeklődéssel forduljanak a diszkriminációval és egyenlőtlen bánásmóddal kapcsolatos kérdések felé. A Bizottság idén különdíjjal jutalmaz egy roma kérdéseket tárgyaló írást.

A megosztott első díjat Pascale Krémer, a Le Monde újságírója nyerte el egy helyi focicsapat meleg játékosairól írt, „Homophobie et football: la leçon de Chooz" (Homofóbia és futball: Chooz tanulsága) című cikkével. Írásában azt vizsgálja, hogyan segíti a futball nyereségközpontú marketingvilága a melegekkel és leszbikusokkal szembeni megkülönböztetés fenntartását, ugyanakkor azt is, hogy milyen pozitív intézkedésekkel igyekeznek a futballszövetségek Európa-szerte meggátolni az ilyesfajta diszkriminációt.

A másik első díjas Ole Hall, a dán Morgenavisen Jyllands-Posten munkatársa. Ő „Danske muslimer udsat for chicane" (Zaklatásnak kitett dán muzulmánok) című cikkében azt tárja fel, hogyan válnak az iszlám hitre áttérő dán nők a többségi társadalom tagjaiból egy csapásra igen szembetűnő kisebbséggé saját hazájukban; hogyan szembesülnek társadalmuk részéről pontosan ugyanazokkal az előítéletekkel és ellenségességgel, mint külföldi származású hittársaik.

A harmadik díjat Christiana Martins és Marisa Antunes kapja „Elite ŕ prova de racismo" (Rasszizmusálló elit) címet viselő közös munkájukért, amely olyan sikeres, kisebbségi hátterű portugál polgárokról szól, akik áttörték az „üvegplafont". A cikk az Expresso című portugál hetilapban látott napvilágot.

A roma különdíjat Mika Kontourousinak, az Eleftheros Tipos újságírójának ítélték oda “Η Γιουζγιάν σπάει τα σύνορα της φυλής της" (Yuzyan kitör a törzsi korlátok közül) című írásáért: ő olyan roma nők problémáit taglalja, akik megpróbálnak hagyományos társadalmi szerepeikből kilépni.

A díjátadó ünnepségre az Európai Bizottság által „A média a sokszínűség szolgálatában" címmel szervezett szeminárium keretében kerül sor. A szeminárium a diszkrimináció elleni küzdelem és a sokszínűség előmozdítása terén a média által és vele kapcsolatban alkalmazott bevált gyakorlatokról szóló páneurópai tanulmány eredményeit ismerteti. Több mint 80 résztvevője Európa médiaszakemberei, továbbá esélyegyenlőségi és civil szervezeteinek képviselői közül kerül ki.

Az újságíró díj az EU „A sokszínűségért. A diszkrimináció ellen." címet viselő tájékoztató kampányának részét képező nagyszabású figyelemfelkeltő tevékenységek egyike. A díj támogató partnere a European Youth Press és az Association of European Journalists.

A győztes pályázatokat a 27 tagállamból 2008. január 1. és október 31. között beérkezett több mint 545 cikk közül választották ki. A zsűri tagjai kiemelték a benyújtott cikkek magas színvonalát. A négy európai díjazott jutalma ösztöndíj egy általa választott uniós országban történő kutatóúthoz.

További információk

Újságíró díj 2008 >>

„A sokszínűségért. A diszkrimináció ellen." kampány >>

„A média a sokszínűség szolgálatában" c. tanulmány >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élesedő politikai harc a vajdasági alaptörvény körül

Szerbia - Vajdasági népszavazást tartana a tartomány alaptörvényéről a szerb kormánykoalíció egyik… Tovább olvasom