Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Mečiarék is csak szlovák földrajzi neveket akarnak

Kizárólag szlovák nyelven használják a földrajzi neveket a szlovákiai magyar iskolák tankönyvei! - szorgalmazza a legkisebb szlovák kormánypárt. A Vladimír Mečiar ((valgyimír mecsiar)) vezette Néppárt - Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom erről országos tanácsának szombati ülése után tett bejelentést Pöstyénben.
Mečiarék azt követően foglaltak így állást, hogy a szlovák kormány szerdai révkomáromi (Komárno) kihelyezett ülése után Robert Fico miniszterelnök kétnyelvű földrajzinév-használatra tett ígéretet a kisebbségi iskolák tankönyveiben. Egy héttel ezelőtt magyar kollégájának, Gyurcsány Ferencnek is a tankönyvügy mindenki számára megnyugtató rendezését ígérte.

A 150 fős pozsonyi parlamentben 55 vokssal rendelkező Fico a kétnyelvű megoldás törvényi rögzítéséhez minden jel szerint csak az ellenzékre számíthat, hiszen a Mečiar-párt mellett a másik kormányerő, Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártja is a csak szlovák nevek használatát támogatja. Az anyanyelvű földrajzinév-használatot a magyar párt törvénymódosító javaslattal akarja a szlovák oktatási törvénybe juttatni - ez ugyan több évtizedes gyakorlat Szlovákiában, de lényegében csak szokásjog alapján.
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Ficóval tartott múlt szombati révkomáromi tanácskozása után abszurdumnak nevezte, hogy az anyanyelvű földrajzinév-használat a 21. század elején nem természetes, hanem megkérdőjelezett valami. A tankönyvügy érdemi vitája a jövő héten kezdődő pozsonyi parlamenti ülésszakon várható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SZBU: Bíróság ítélkezzen az ukrán éhhalálról!

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetője szerint bírósági tárgyalás keretében kell elítélni az… Tovább olvasom