Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Mehetnek az ENSZ-katonák Dárfúrba

Kofi Annan ENSZ-főtitkár bejelentette, Szudán elvben beleegyezett abba, hogy vegyes - a világszervezet és az Afrikai Unió alkotta - kontingens utazzon a nyugat-szudáni Dárfúr tartományba.
"A vegyes békefenntartó erők elvét elfogadták, csak a kontingens létszámának meghatározása maradt hátra. A kontingens magas rangú vezetőinek kijelölését a felek megvitatják" - közölte Kofi Annan az Addisz-Abebában tartott tárgyalások után. Hozzátette: a békefenntartó kontingens java részben afrikai katonákból áll majd.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa augusztus 31-én elfogadott határozatában rendelkezett arról, hogy a nem kellően finanszírozott és felszerelt afrikai uniós egységeket ENSZ-kéksisakosok váltsák fel a konfliktus dúlta Dárfúrban, de Kartúm ehhez mindeddig nem járult hozzá.

A csütörtöki megbeszélésen az ENSZ öt állandó tagjának és az Afrikai Unió Béke és Biztonsági Tanácsának a képviselői vettek részt. Gordon Johndroe, az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője közölte: a jelenleg távol-keleti körúton lévő George Bush elnök üdvözli a szudáni döntést és a megállapodást.

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter, aki elkísérte ázsiai körútjára az elnököt, elmondta: csütörtök este tárgyalt Kofi Annannal, és reményét fejezte ki, hogy a szudáni kormány elfogadja a javaslatot. "Ez bizonyára reális lehetőség lesz az igen nehéz probléma megoldására, az ártatlanok megvédelmezésére és a szudáni kormánynak a nemzetközi közösséggel való megbékélésére" - mondta Rice.

A 2003 februárjában kezdődött dárfúri polgárháborúnak több mint 200 ezer halálos áldozata volt, több mint 2,5 millióan menekültek el otthonukból.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A cölibátus eltörléséről tárgyalt a pápa

XVI. Benedek pápa rendkívüli ülésen tanácskozott arról, hogy a Vatikán engedélyezze-e a papi… Tovább olvasom