Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Megvan a tízezer aláírás a Híd nevű új párt bejegyzéséhez

Összegyűlt a szükséges 10 ezer aláírás ahhoz, hogy a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjából (MKP) kilépett Bugár Béla és több képviselőtársa új, a szlovák-magyar együttműködésre is építő pártot jegyeztethessen be a pozsonyi belügyminisztériumban. Erről szerdai számában ír az Új Szó napilap.

A lapot erről Bugár Béla, a Híd előkészítő bizottságának tagja tájékoztatta. Mivel még folyik az összesítés, pontos számmal nem szolgálhatott; várhatóan pénteken jelentik be, hány aláírást adnak le a bejegyzési kérelemmel. A legalább tízezer aláírás másfél hét alatt gyűlt össze. Igyekeznek a szükségesnél jóval többet szerezni, hogy a bejegyzés minél gyorsabb legyen.

Az alakuló kongresszust várhatóan - a bejegyzés gyorsaságától függően - július első felében tartják, addig - mondta Bugár - szeretnének legalább egy szintből álló pártstruktúrát kialakítani. Készül a pártprogram is, elfogadása az Új Szó információi szerint őszre várható. Bugár Béla megalakulásától, 1998-tól egészen 2007 tavaszáig volt az MKP elnöke. A párt a 2006-os választásokat követően - nyolc év kormányzás után - ellenzékbe szorult.

A választás után néhány hónappal tartott tisztújító közgyűlésen Bugárt Csáky Pál váltotta a pártvezetői poszton. Kettejük, illetve a Bugár mellett felsorakozók és a Csáky-féle pártvezetés között kezdettől feszültségek voltak. Idén áprilisban Simon Zsolt, az MKP volt agrárminisztere kilépett a pártból és annak parlamenti frakciójából. Néhány nappal később a frakción belüli tagságát Bugár és további három képviselő (A. Nagy László, Gál Gábor és Bastrnák Tibor) is megszüntette, és hetekkel később a pártból is távoztak. Nem értettek egyet a pártvezetés stílusával, s hangoztatták, hogy az MKP-n belül nem kapnak kellő teret, megfelelő fórumot eltérő véleményük megjelenítésére. A párt alsóbb szintjeiről több tucatnyian követték példájukat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar ápoló balesete Kelénpataknál

Magyar ápolónő sérült meg súlyosan abban a balesetben, amely kedden reggel történt Kelénpataknál… Tovább olvasom