Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Megtorpant a világkereskedelem - Kelet-Európa előretört

Lefékeződött a világkereskedelem az elmúlt hónapokban, miután kissé alábbhagyott a globális növekedés üteme. A nagy gazdasági térségek közül csupán Kelet-Európa és Latin-Amerika szerepelt jól.

A holland CPB gazdaságelemző központ szerdán ismertetett adatai szerint szeptemberben 0,6 százalékkal csökkent a világkereskedelmi forgalom augusztushoz képest, amikor még 1,4 százalékos növekedést regisztráltak az elemzők júliushoz viszonyítva. Szeptemberben Kelet-Európa és Latin-Amerika volt a legjobb, mert csak ebben a térségben nőtt az export augusztushoz képest - 2,6 és 2,3 százalékkal -, máshol mindenütt csökkent.

Igaz, a bővülés a nyári hónapokban sem volt töretlen, mert júliusban 1,1 százalékkal zsugorodott a globális külkereskedelem. Ez a magyarázata annak, hogy a harmadik negyedévben is mindössze 0,9 százalékkal bővült a nemzetközi adásvétel a július-szeptember közötti időszakhoz képest, s ezzel a legkisebb növekedést mutatta azóta, hogy a válság után tavaly a második negyedévben ismét lendületbe jött a világkereskedelem.

A holland elemző központ adatait nagy figyelemmel kísérik a politikai és gazdasági élet főszereplői, miután ez a társaság ad ki legelőször adatokat a világkereskedelem elmúlt háromhavi alakulásáról.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2010. november 24. 20:02
    „Most üthetik a fejüket! Még is csak kár volt lerombolni a Kereskedelmi Központot. Főleg az Al-kaidára terelni a gyanút.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Korea-korea ellen - Mit lép Kína?

Kína hozzáállását bírálta szerdán több európai napilapban megjelent kommentár a Dél-Korea elleni… Tovább olvasom