Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

Megtorlással fenyegetőzik Szaddám Huszein volt pártja

A feloszlatott iraki Baasz Párt a szigorúan őrzött bagdadi "zöld zóna" elleni támadásokkal fenyegetett, amennyiben végrehajtják a halálos ítéletet Szaddám Huszein volt iraki elnökön.
A Baasz "parancsnoksága" hivatalos internetes honlapján közzétett üzenetében azt írta: ha Szaddám Huszeint kivégzik, a párt "minden eszközt igénybe véve lerombolja az Egyesült Államok hűbéresei nagykövetségi és titkosszolgálati épületeit a zöld zónában". A zöld zóna az amerikai és a brit nagykövetség mellett az iraki kormányhivatalok körzete is egyben.

"Amerika és szövetségese, Irán, olyan bombát robbantott fel, amelynek minden összeesküvő és lakáj Irakon belül és azon kívül érezni fogja a szilánkjait" - folytatta a közlemény, utalva arra, hogy Szaddám Huszeint egy síita faluban elkövetett mészárlás miatt ítélték halálra, majd felhívja a figyelmet arra, hogy az ítélethozatal egybeesik az amerikai kongresszusi választásokkal, és az "a republikánusok érdekeit szolgálja".

A Baasz Pártot, amely Szaddám Huszein uralma idején az egyetlen legális párt volt Irakban, az amerikai vezetésű invázió után, 2003 áprilisában oszlatta fel egy olyan bizottság, az úgynevezett Baasztalanítási Bizottság, amelyet az amerikaiak hoztak létre. A bizottság célja volt, hogy kizárja a pártnak mintegy 30 ezer volt tagját a közéletből.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hazatérhetnek a 200 éve Kazahsztánba vándorolt csehek

Már a közeljövőben visszatérhet ősei hazájába az a mintegy 170 cseh család, amelynek elődei a XIX.… Tovább olvasom