Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

Megszületett a megállapodás Görögországgal

Görögországnak szigorú feltételeket kell teljesítenie a megállapodás értelmében.
20:00 - Munkacsoport alakult az áthidaló kölcsön kidolgozására

A Görögországnak nyújtandó áthidaló kölcsön folyósításához jogi, technikai, pénzügyi és politikai akadályokat is le kell küzdeni, ennek kidolgozására munkacsoport jött létre - közölte hétfőn, az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő Eurócsoport tanácskozását követően a testület újraválasztott elnöke, Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter.

Az áthidaló kölcsönre azért van szükség, mert a súlyos pénzhiánnyal küzdő Görögország egy törlesztőrészlettel már késedelembe esett a Nemzetközi Valutaalap felé, jövő hétfőn pedig az Európai Központi Banknak is 3,5 milliárd eurót kellene törlesztenie, az újabb mentőcsomagról viszont csak most kezdődnek majd a konkrét tárgyalások.

115:32 - Áthidaló kölcsönről tárgyalnak

Ismét összeültek hétfő délután az eurózóna pénzügyminiszterei, a reggel született állam- és kormányfői megállapodást követően már a Görögországnak nyújtható áthidaló kölcsönről tárgyalnak.

Erre azért van szükség, mert a súlyos pénzhiánnyal küzdő Görögország egy törlesztő részlettel már késedelembe esett a Nemzetközi Valutaalap felé, jövő hétfőn pedig az Európai Központi Banknak is 3,5 milliárd eurót kellene törlesztenie, az újabb mentőcsomagról viszont csak most kezdődnek majd a konkrét tárgyalások.

Alexander Stubb finn pénzügyminiszter a tanácskozás előtt elmondta: ismét hosszú éjszakára számít, mert több miniszter nem rendelkezik a kellő parlamenti felhatalmazással ahhoz, hogy új vagy feltételek nélkül folyósítható pénzt ítéljen meg Athénnak.

13:15 - Ciprasznak sikerülhet

Habár Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök mögül kihátrálhat a kormánypártok parlamenti képviselőinek egy része, az ellenzéki pártok segítségével sikerülhet keresztülvinnie a görög törvényhozáson a nemzetközi hitelezőkkel hétfő reggel megkötött megállapodás feltételéül szabott reformintézkedéseket - vélte Sztatisz Kalivasz görög politológus.

A szakértő szerint a következő napokban a jelenleg a radikális baloldali Sziriza és a Független Görögök (ANEL) nevű jobboldali párt alkotta kormánykoalíció átrendeződése várható, ugyanis e pártszövetség rendkívül ingatag.

Az amerikai Yale Egyetem professzoraként oktató politológus úgy vélte, akár a kormánypártok húsz képviselője is Ciprasz ellen szavazhat a háromszáz fős parlamentben, ahol a kormánykoalíció 162 mandátummal rendelkezik.

Kalivasz ugyanakkor nem tartotta valószínűnek, hogy nagykoalíció alakuljon a legnagyobb ellenzéki párt, a konzervatív Új Demokrácia részvételével.

A javaslat elfogadásához szükséges támogatást Ciprasz a To Potami (A Folyó) nevű centrista és a PASZOK szociáldemokrata ellenzéki párttól remélheti. A 17 mandátummal bíró To Potami hétfőn már biztosította a miniszterelnököt arról, képviselői kiállnak a kormány mellett.

A szakértő szerint kizárólag a görög kormányfőn múlik, hogy kormánya túléli-e a nemzetközi hitelezőkkel kötött megállapodást. "Ha Ciprasz elhatározza magát, hogy kiáll emellett, és ezt meg is teszi, akkor ez még egy sikertörténet is lehet" - jegyezte meg a politológus.

A nemzetközi hitelezők és az athéni kormány között hétfőn reggel megszületett megállapodás szerint a görög parlamentnek szerdáig el kell fogadnia az alábbi döntéseket: a forgalmi adózás egyszerűsítése, az adóalap kiszélesítése, a nyugdíjkorhatár felemelése, a statisztikai hivatal függetlenségének szavatolása, a költségvetési kiadások automatikus csökkentését szolgáló mechanizmus bevezetése.

11:50 - Puccsot emlegetnek

Görögország  pénzügyi szuverenitásának a megfosztásaként, egyenesen "puccsként"  értékeli a Twitter-oldalon #ThisIsACoup (Ez egy puccs) címke  (hashtag) alatt megjelent üzenetek tömkelege azt, hogy az európai  hitelezők nagyon szigorú feltételekhez kötötték a Görögországot  kisegítő újabb pénzügyi mentőcsomag odaítélését.

A ThisIsACoup az egyik legtöbbet használt címke Görögország,  Franciaország, Németország és Nagy-Britannia online platformjain. 

Népszerűsítésében szerepet játszott Paul Krugman, a Görögország  hitelezőit gyakran és élesen bíráló amerikai Nobel-díjas közgazdász,  aki a The New York Times véleményrovatában úgy vélte, a íThisIsACoup  fején találta a szöget. Mint írta, amit Görögországgal művelnek,  "már nem egyszerűen kíméletlenség, hanem bosszúállás, a nemzeti  szuverenitás teljes lerombolása".

Az "ez egy puccs" címke lényege, hogy használói szerint az  eurózóna országai - Németország és Finnország megszorításokat  pártoló politikusai vezetésével - olyan "visszautasíthatatlan  ajánlatot" terjesztettek Görögország elé, amely olyan intézkedéseket  követel meg Athéntól, hogy gyakorlatilag ellenőrzésük alá kerüljön a  görög gazdaság.

A hétfő reggel Brüsszelben létrejött megegyezés hírek szerint  többek között azt írja elő Görögországnak, hogy az athéni parlament  legkésőbb szerdán fogadjon el adóemeléseket, a nyugdíjkorhatár  felemelését, és helyezzen "letétbe" 50 milliárd euró értékű állami  vagyont. Ha Athén elutasította volna az európai hitelezők  javaslatát, Görögország valószínűleg nem őrizhette volna meg  eurózóna-tagságát.

9:40 - Tusk: szigorúak a feltételek; Lagarde: újraépíthető a bizalom

Görögországnak szigorú feltételeket kell teljesítenie a megállapodás értelmében - közölte az eurózóna-csúcstalálkozót záró sajtótájékoztatón Donald Tusk, az euróövezeti - valamint egyben az uniós - állam-, illetve kormányfők testületének az elnöke.

"A döntés esélyt nyújt Görögországnak arra, hogy európai partnerei segítségével rendeződjön a helyzete" - mondta.

Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója úgy vélekedett: a megállapodás a helyes lépést jelenti abba az irányba, hogy újraépíthessék a bizalmat. Megjegyezte ugyanakkor: ezt még sok további lépésnek kell követnie.

9:30 Erősödött az euró, estek a periféria államkötvény-hozamai a megállapodás hírére

Erősödött az euró, és estek az euróövezet perifériáján lévő országok államkötvény-hozamai hétfőn reggel arra hírre, hogy Brüsszelben maratoni tárgyalások után létrejött a megállapodás az európai hitelezők és az athéni kormány között a Görögországot kisegítő újabb pénzügyi mentőcsomag feltételeiről.

A közös európai pénz 0,3 százalékkal erősödött a dollárral szemben, megközelítve az 1,12-es szintet. Kora reggel 1,1140 körül alakult az árfolyama.

A tízéves olasz és spanyol államkötvények hozama 2,10 százalékra esett, ez több mint 1,6 százalékos csökkenés péntekhez képest. Az ugyanilyen futamidejű német papír hozama meredeken, több mint 5 százalékkal, 0,94 százalékra nőtt. Ezzel a két déli állam papírjainak a német Bundhoz viszonyított hozamfelára (spread) a hétfő reggeli bő 130 bázispontról 110 bázispont közelébe csökkent.

9:20 Tusk: megszületett a megállapodás, Juncker: nincs "grexit"

Megszületett a megállapodás a görög adósságválság megoldására - közölte a maratoni hosszúságú brüsszeli euróövezeti csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón Donald Tusk, az euóövezeti - egyben az uniós - állam-, illetve kormányfők testületének elnöke.

Közlése szerint ezzel megnyílik az út az előtt, hogy Görögország tágyalást kezdhet az Európai Stabilitási Alap keretéből folyósítandó újabb pénzügyi támogatásról.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a sajtótájákoztatón megerősítette: nincs "grexit", Görögország nem távozik az euróövezetből.


7:50 - Megszakadtak a tárgyalások

Hétfőn kora reggel ismét megszakították a hajnalban újrakezdett plenáris tanácskozást a görög adósságválsággal foglalkozó, előző délután kezdődött euróövezeti csúcstalálkozó résztvevői - derült ki különböző Twitter-bejegyzésekből.

Joseph Muscat máltal kormányfő tájékoztatása szerint ez a szünet azt célozza, hogy szűkebb körben kimunkálják a legutolsó, még nyitott kérdések megoldási módozatait is.

A plenáris ülés előző, éjszakai megszakítása alatt szintén különmegbeszélést tartott Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnökkel Angela Merkel német kancellár, Francois Hollande francia köztársasági elnök, valamint az uniós intézmények több vezetője. Akkor - Donald Tusk, az európai tanács elnökének szóvivője szerint - kompromisszumos javaslat született a harmadik görög pénzügyi mentőcsomagról.

Egy görög kormánytisztviselő azonban hozzátette ezekhez az információkhoz, hogy a javaslatnak vannak megoldatlan pontjai azokkal a gazdasági reformokkal kapcsolatban, amelyeket Athénnak végre kell hajtania a mentőcsomagért cserébe.

"Két nagy ügy még nyitott - a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerepe és a luxemburgi 50 milliárd eurós alap" - mondta az illető, neve elhallgatását kérve. Az eurózóna tagországai ragaszkodnak ahhoz - a görögök pedig ellenzik -, hogy az IMF is álljon ott minden további esetleges görög mentőcsomag mögött. Azt is követelik, hogy Görögország állítson össze egy listát, amelyen 50 milliárd euró értékben privatizálható állami vagyon szerepel. A rendelkezési jog e vagyontömeg fölött lényegében kikerülne Görögország kizárólagos illetékességéből, és mintegy biztosítékul szolgálna a hitelezőknek arra az esetre, ha a görögök nem tudnák vagy nem akarnák teljesíteni vállalt kötelezettségeiket.

Pénzügyi szakújságírók úgy értékelik az alkudozásról eddig kiszivárgott információkat, hogy a hitelezők csaknem minden részletkérdésben meghátrálásra akarják kényszeríteni Cipraszt. Ugyanakkor a görög adósság egy részének leírására vonatkozó igényt nem hajlandóak teljesíteni, mindössze egyetlen reménysugarat lennének hajlandóak hagyni Athén számára - bár még ez sem biztos. A zárónyilatkozat tervezetében ugyanis zárójelesen - tehát nem minden résztvevő egyetértését tükröző módon - szerepel egy olyan kitétel, hogy az eurózóna országai idővel fontolóra vehetnek olyan lépéseket, amelyek kezelhetőbbé teszik Görögország adósságállományát, de ezt csak azután tennék, hogy a görögök a belső reformokat illetően a hitelezők legtöbb részkövetelését már teljesítették.

"Ciprasz keményen tárgyal, hogy megőrizze a görög nép méltóságát, de tudja, hogy most döntésre kell jutni" - jellemezte a helyzetet egy diplomata.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lefegyverzik a törvénytelen ukrán fegyveres szervezet

Petro Porosenko államfő kijelentette, hogy „egyetlen politikai erőnek sincs joga fegyveres… Tovább olvasom