Kisalföld logö

2018. 02. 26. hétfő - Edina -13°C | -2°C Még több cikk.

Mégsem lesz autópálya Pozsony és Kassa között 2010-re?

Elképzelhető, hogy 2010-ig mégsem épül meg teljesen a Pozsony és Kassa közti autópálya, ahogyan azt Robert Fico kormánya 2006-os hatalomra jutásakor ígérte. Előfordulhat ugyanis, hogy a beruházást csak később sikerül elindítani.
A szlovák főváros és a keleti országrész nagyvárosa, Kassa közti D1-es autópályának már csak északon hiányzik néhány szakasza. Ezek megépítésére - úgynevezett PPP-projekt keretében - beruházási eljárást írt a közlekedési minisztérium. A hat jelentkező közül csak két érdeklődőt juttatott a tender második fordulójába.

Ám a Közbeszerzési Hivatal azt állítja, egy harmadik jelentkezőnek is helye van a további versenyben, mert a tárca törvénytelenül zárta ki abból. A minisztérium arról tájékoztatta a Független Hírügynökséget, hogy bíróságon támadja meg a Közbeszerzési Hivatal határozatát. A közlekedési tárca vezetője szerint a per miatt a tényleges munkálatok várhatóan három hónapos késéssel kezdődhetnek meg, ezért lehetetlen teljes hosszukban megépíteni a hiányzó sztrádaszakaszokat.

Ha a per két hónapon belül lezárulna, a nehezebb, alagutakkal tarkított részek kivételével szinte még minden elkészülhetne - véli a minisztérium. A Pozsonyt a Felső-Vág mentével, a Magas-Tátra térségével, Eperjessel és Kassával, majd a tervek szerint az ukrán határral is összekötő autópálya már most is Szlovákia fő közlekedési ütőerének számít.

Szakemberek szerint befejezése kulcsfontosságú abból a szempontból, hogy az elmaradottabb keleti országrészbe csalogathassák a külföldi tőkét. A sztrádaépítés éppen ezért északi szomszédunknál is a legfőbb kormányzati ígéretek közé tartozik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétmillió letöltött gyerek-pornókép egy svéd férfi gépén

Hat hónap börtönre ítéltek egy férfit szerdán a svédországi Nyköping városában, mert "túlzott… Tovább olvasom