Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

Mégsem árverezik el Hitler és Göring személyes tárgyait

A franciaországi zsidó intézmények tiltakozására elállt az aukciósház elállt a tervétől. Adolf Hitler és Hermann Göring tárgyai, köztük útlevelek, könyvek, edények kerültek volna kalapács alá.
Az Antiszemitizmus Elleni Küzdelem Nemzeti Tanácsa (BNVCA) és a Franciaországi Zsidó Intézmények Reprezentatív Tanácsa (CRIF) követelte, hogy tiltsák be a mintegy negyven tárgy április 26-ra tervezett árverését, mert az szerintük sérti a nácizmus áldozatainak emlékét.

A BNVCA kérte a belügy- és a kulturális minisztert, valamint Párizs rendőrfőkapitányát, hogy tegyen meg mindent "az eladás betiltása és a tárgyak elkobzása érdekében". A CRIF szerint "az ilyen tárgyakkal való nyilvános kereskedés révén ez utóbbiak ártó jelképes értéket kapnak, amely rokon a cinizmussal és az erkölcstelenséggel".

Aurélie Filippetti francia kulturális miniszter üdvözölte az aukciósház döntését, amelyet a történelem és a erkölcs szempontjából szükségesnek nevezett. Filippetti levélben kérte a CVV-t, hogy állítsa le az árverést.

A "2. DB (páncélos hadosztály) hadizsákmánya Hitler Berghofjában 1945 májusában" elnevezésű aukción, a náci diktátornak a Bajor Alpokban lévő rezidenciájában, illetve a Göring által lakott szomszédos házban talált mintegy negyven tárgyat kínáltak eladásra. Szerepelnek köztük abban a szállodában használt edények is, amelyben a Harmadik Birodalom vezetői megszálltak.

A tárgyakat a Leclerc tábornok parancsnoksága alatt álló francia 2. páncélos hadosztály vitte magával, amely május 4-én érkezett meg a dél-németországi Berchtesgadenbe. A franciák voltak az elsők, akik behatoltak a Berghofba, Hitler hegyi rezidenciájába, amelyet röviddel azelőtt a szövetséges légierő bombázott.

A francia második páncélos hadosztály katonái Göringnek a berchtesgadeni állomáson lévő, az amerikaiak által megállított vonatára is felszálltak, amely tele volt lopott tárgyakkal.

"A katonák némi hadizsákmányra tettek szert a kapitány engedélyével" - mondta az AFP francia hírügynökségnek Yves Salmon szakértő.

A tárgyakat négy tulajdonos akarta eladni, közöttük egy egykori őrmester. A 93 éves volt ellenálló, ma párizsi lakos elmondta, véletlenszerűen vette el a vonatból, ami éppen megtetszett neki. Közöttük volt egy Lucas Cranachról szóló 19. századi album, amely Göring születésnapi ajándéka volt. Értékét 1000-2000 euróra (307-615 ezer forint) becsülik. Ugyancsak ő vett magához egy 17. századi kalligráfiát, amelyet Göring 1935-ben kapott ajándékba.

Társai elvittek Hitler rezidenciájáról egy horogkeresztekkel díszített ládát, amelyet a Führer a 49. születésnapjára kapott ajándékba - ennek becsült értéke 3000-5000 euró (922,8 ezer-1,5 millió forint) -, továbbá egy kis asztalterítőt a náci sassal, Hitler monogramjával és horogkereszttel.

A páncélos hadosztály zsákmánya lett egy 1938-as kézirat is, amelyben Franco spanyol diktátor kitüntetésben részesíti Göringet, ezért 3-4000 ezer eurót remélnek az aukción.

Az aukciósház becsüse közölte, hogy az árveréshez kérték az illetékes kereskedelmi hatóság előzetes engedélyét, amelyet meg is kaptak, azzal a feltétellel, hogy horogkeresztet ábrázoló tárgyakat nem teszik közszemlére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb tárgyalást kezdeményez a horvát kormány a Mollal

Ivan Vrdoljak egyúttal valótlan információk terjesztésével és a közvélemény félretájékoztatásával… Tovább olvasom