Kisalföld logö

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

Megnyíltak a szavazóhelységek Szlovákiában

Parlamenti választás kezdődött szombaton reggel Szlovákiában. A választási helységek hét órakor nyíltak meg, és este tízig tartanak nyitva.
A mintegy 4,3 millió választópolgár 18 párt és mozgalom között válogathat. A pártok jelöltlistáin minden szavazónak lehetősége van négy név bejelölésére is, s ezzel megváltoztathatja a jelöltek sorrendjét. A jelölés, amely lényegében preferenciaszavazatot jelent, azonban nem kötelező. A jelöltek között 1852 férfi, és 545 nő van, az átlagéletkor 45 év.

A választások esélyese a Robert Fico kormányfő vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer), amely a felmérések szerint várhatóan 30 százalék körüli eredményre számíthat. A helyi megfigyelők 7-8 párt bejutására számítanak.

A mintegy 300 ezer szlovákiai magyar szavazó voksaiért elsősorban két párt - a Magyar Koalíció Pártja (MKP) és a Híd polgári párt - verseng. Az MKP sorszáma 7, míg a Hídé 18. A felmérések azt jelezték, hogy mindkét párt bejuthat a 150 tagú törvényhozásba, de ez nem biztos. A választásokon minden szlovák állampolgár szavazhat, aki a választások napján betölti 18. életét.

Az a szlovák választópolgár, akinek tartós lakhelye külföldön van, postán már leadhatta szavazatát. Az idén 568 külföldön élő személy élt ezzel a lehetőséggel. A külföldi szlovák nagykövetségeken szavazni nem lehet. A választó személyi igazolványa felmutatása alapján szavazhat az állandó lakhelye szerinti szavazókörzetben, ha azonban kiváltotta választói igazolványát, Szlovákia bármely választási körzetében leadhatja voksát. A parlamenti küszöb öt százalék.

Az idei voksolás újdonsága, hogy ezúttal nincs kampánycsend, a választás napján is lehet kampányolni. Mindössze annyi korlátozás van, hogy tilos a kampányolás a választási helységekben, illetve nem szabad már új előrejelzéseket közölni.

A négy évvel ezelőtt (2006) megtartott legutóbbi parlamenti választást a Smer nyerte 29,14 százalékkal (50 képviselő). További sorrend: SDKU 18,36 százalék (31), SNS 11,73 százalék (20), MKP 11,69 százalék (20), HZDS 8,79 százalék (15), KDH 8,31 (14). A választási részvétel 54,67 százalék volt. Az idén nagyjából hasonló szintű részvétellel számolnak az elemzők.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ivott áldozatainak véréből a kenyai sorozatgyilkos

Ivott áldozatainak véréből az a sorozatgyilkos, akit a napokban kerített kézre a kenyai rendőrség… Tovább olvasom