Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

Megnyílt az Afrikai Unió 14. csúcsértekezlete

Megnyílt az Afrikai Unió 14. csúcsértekezlete vasárnap az etióp fővárosban, Addisz-Abebában.


Az Afrikai Unió fontolóra veszi haitiak Afrikába elepítését

Az Afrikai Unió (AU) Addisz-Abebában folyó csúcsértekezletének résztvevői vasárnap megegyeztek: fontolóra veszik, hogy telepítsék át Afrikába a haiti földrengésben hajlék nélkül maradtakat, és esetleg egy külön államot is teremtsenek nekik. Az ötletet először Abdoulaye Wade szenegáli államfő vetette föl, rámutatva: a haitiakat mint afrikai rabszolgák leszármazottait a történelem feljogosítja arra, hogy a fekete földrészen kezdhessenek új életet. Jean Ping, az AU Bizottságának elnöke közölte a többi afrikai vezetővel, hogy a háromnapos csúcson megvitatják a javaslatot. Hozzátette, hogy az unió számlát nyitott Haiti számára az Afrikai Fejlesztési Banknál.

Előzmények

A tanácskozás legfőbb feladata, hogy megválasszák a szervezet új soros elnökét: a tisztséget jelenleg Moammer el-Kadhafi líbiai vezető látja el. A fórum munkája keddig tart. Az elnökségben jelen van Jean Ping, az Afrikai Unió Bizottságának elnöke, valamint José Luis Rodríguez Zapatero spanyol kormányfő, aki az Európai Unió soros elnökségét adó országot képviseli.

A szervezet 53 tagállamának állam- és kormányfői előbb a hivatalos megnyitón vettek részt, amelyen bemutatták az Afrikai Unió új zászlaját. Ezen zöld háttérben ábrázolják az afrikai kontinenst, amit 53 csillag vesz körül. A résztvevők később egyperces néma felállással adóztak a Libanon partjainál szerencsétlenül járt etióp repülőgép halálos áldozatainak és megemlékeztek a haiti földrengés áldozatairól is. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár és Zapatero délelőtt mond beszédet. Ezt követően az afrikai vezetők zárt ülésen vesznek részt, amelyen megválasztják a szervezet következő elnökét.

A jelenlegi elnök, Moammer el-Kadhafi azt mondta, hogy kész maradni a tisztségben, amit egy évig látott el. A poszton a hagyományok szerint a kontinens öt régiója egymást váltja. A sorban Afrika déli része következik és a térség Bingu wa Mutharika malawi elnököt jelölte a pozícióra. Az afrikai vezetők ezt követően a találkozót Szudán jövője kérdésének megvitatásával folytatják, ahol egy év múlva népszavazást tartanak a déli terület függetlenségéről.

Szó lesz ugyanakkor a szomáliai polgárháborúról, a zsákutcába jutott madagaszkári politikai helyzetről, illetve a Guineában kialakult, a katonai puccsot követő állapotokról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem enyhült a tél szorítása Németországban

Nem enyhült a tél szorítása Németországban. Az északi Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományban,… Tovább olvasom