Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Megnyílt a magyar kereskedelmi képviselet irodája

A Don menti Rosztovban Gilyán György magyar nagykövet megnyitotta az oroszországi magyar kereskedelmi képviselet irodáját.
Az iroda mellett magyar kulturális pontot is terveznek majd nyitni a Don menti városban, és a nagykövet tájékoztatása szerint a kölcsönös turizmus és általában a kapcsolatok megfelelő fejlődése esetén lehetőség nyílhat konzulátus nyitására is a későbbiekben.

Az iroda ünnepélyes megnyitása alkalmából Vlagyimir Csub kormányzó csütörtökön késő este fogadta Gilyán Györgyöt a Rosztovi terület kormányának számos minisztere, a helyi ipari és kereskedelmi kamara elnöke, valamint a beruházási ügynökség igazgatója jelenlétében. A középpontban a gazdasági, kereskedelmi és humanitárius kapcsolatok felújításának kérdései álltak.

Gilyán György az MTI-nek pénteken elmondta: az iroda megnyitása alkalmából a helyi ipari és kereskedelmi kamara üzletemberek számára találkozót szervezett, amely iránt szokatlanul nagy volt az érdeklődés, igen sok rosztovi üzletember vett részt. A Magyarország és a Rosztovi terület - elsősorban Kecskemét és a terület Solohov járása - közötti együttműködés még a nyolcvanas években kezdődött.

Rosztovban pedig 1991-1998 között működött a magyar kereskedelmi képviselet észak-kaukázusi irodája, akkoriban ez volt az egyetlen külföldi képviselet a területen. Gilyán György az orosz-magyar együttműködésről, s ezen belül a Rosztovval összefüggő perspektívákról szólva elmondta, hogy a terület és Magyarország kölcsönös kereskedelmi forgalma tavaly 4,8 millió dollárt tett ki, Rosztov főleg kohászati termékeket exportált Magyarországra, míg főleg mezőgazdasági kultúrák betakarításához és feldolgozásához szolgáló berendezéseket vásárolt.

A nagykövet megállapította, hogy az együttműködés a Rosztovi területtel szerény, főleg azért is nyílt most meg az új iroda, hogy fejlődjenek a kapcsolatok. A magyar fél javasolta beruházási projektek lehetőségének megvitatását és megvalósítását egyebek között a gyógyszeripar, a szennyvíztisztítás, az építőipar, a mezőgazdaság, a tömegközlekedés szervezése területén, és segítséget ajánlott fel az energiatakarékos technológiák bevezetésében.

A számos kereskedelmi útvonal találkozásánál a XVIII. század közepén alapított Don menti Rosztov Oroszország 10. legnépesebb városa, Moszkvától valamivel több mint ezer kilométerre dél-keletre, a Don folyó mentén, az Azovi-tenger partjától kevesebb mint 50 kilométerre fekszik. Az orosz-magyar kereskedelmi forgalom 2008-ban az orosz kimutatások szerint közel 12 milliárd, a magyar statisztikai módszerek szerint 14 milliárd dollár, s ebből az orosz export 9,5 milliárd dollár volt.

Az orosz export több mint 93 százalékát az energiahordozók, a magyar export több mint 90 százalékát a feldolgozott termékek, továbbá gépek és szállítóeszközök tették ki. Tavaly a válság nyomán az orosz export több mint felével, a magyar export mintegy 30 százalékkal, körülbelül a 2007. évi szintre esett vissza - mondta a magyar nagykövet az MTI-nek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Haiti: Túlélőt találtak a tizedik napon

Élve mentettek ki egy 69 éves asszonyt Haitiban a romok alól, tíz nappal a pusztító földrengés után,… Tovább olvasom