Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Megmérgezték a türkménbasit?

Az orosz sajtóban napvilágot láttak olyan híresztelések, melyek szerint Niyazov nem természetes halállal halt meg. A Vremja Novosztyej asgabati szóbeszédeket idézett, melyek szerint az elnököt megmérgezték és már több napja halott volt, amikor bejelentették.
A lap ugyanakkor hozzátette, hogy "mivel senki nem tudja pontosan halálának sem idejét, sem okát, kénytelen megbízni a hivatalos közleményben". Emlékeztetett német orvosok nyilatkozatára, akik szerint Niyazov "kitűnő fizikai formában" volt.

A Kommerszant arról írt, hogy szinte a hivatalos közlemény kiadásának pillanatában elterjedtek olyan pletykák, melyek szerint az elnök nem természetes okok miatt halt meg. A lap szerint "ebben nincsen semmi meglepő", de azt is megemlítette, hogy nem tudtak a türkmén államfő egyetlen súlyos betegségéről sem. "Ugyancsak furcsa az a gyorsaság, ahogy a türkmén elit rendezte az utódlás kérdését, még akkor is, ha az ideiglenes. Mint az is furcsa, hogy az utód nem az, akinek az alkotmány szerint lennie kellene" - írta a Kommerszant.

Berdimukhammedov ugyanis eddig miniszterelnök-helyettes volt, az ideiglenes államfői tisztség pedig a türkmén alkotmány szerint Ovezgeldy Atayev parlamenti elnököt illette volna meg, őt azonban egy hirtelen, ám annál titokzatosabb bűnvádi eljárás címén félreállították.

Kedden tűzik ki a türkmenisztáni elnökválasztás időpontját -jelentette be Gurbanguly Berdimukhammedov ügyvezető államfő. Az ideiglenes elnök pénteki ígérete szerint az elhunyt Saparmurat Niyazov utódjának megválasztása demokratikus lesz.

Mindazonáltal az elnökjelölteket kijelölik és egyelőre nincsen arra utaló jel sem, hogy az egypártrendszerű állam a teljes körű demokrácia bevezetését tervezné. A voksolás dátumáról és a jelöltekről a Népi Gyűlés dönt december 26-i ülésén. Ez utóbbi, mintegy 2000 fős testület tagjait maga Niyazov válogatta ki és legfontosabb döntéseinek támogatóivá tette őket. Niyazov csütörtökre virradóan halt meg váratlanul szívrohamban, 66 éves korában, 21 éve korátlan uralom után, amelyben személyi kultuszt épített ki maga körül.

A legutóbbi elnökválasztást Türkmenisztánban 1992-ben tartották, amelyet Niyazov a szavazatok 95,5 százalékával nyert meg. 1999-ben élethossziglani elnökké választották, de az elmúlt években már azt ígérte, hogy 2010-ben lemond és választásokat tartanak.

A türkmén lapok, amelyek mind állami ellenőrzés alatt állnak, pénteki kiadásaikat teljes egészében Niyazov halálának szentelték, az egész címlapot betöltő fotójával és - a szovjet időkből származó hagyományoknak megfelelően - az állampolgárok és különböző vállalatok részvétnyilvánításaival.

A türkmén hatóságok a december 30-ig érvényben lévő nemzeti gyász időtartamára kötelezték a házasulandókat esküvőik elhalasztására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidel Castro pótolhatatlan

Fidel Castro kubai vezető pótolhatatlan és kudarcot fognak vallani azok, akik megkísérelnek a… Tovább olvasom