Kisalföld logö

2018. 11. 20. kedd - Jolán 1°C | 5°C Még több cikk.

Megmenthető? - Németország nem segít Olaszországnak

Angela Merkel német kancellár gazdasági szakértői elutasítják Olaszország esetleges megmentését - értesült a Der Spiegel.

A rendszerint jól értesült hamburgi hetilap internetes kiadásában vasárnap olyan információkat közölt, amelyek szerint a német kormány egyre erőteljesebben kételkedik abban, hogy Olaszország az euróövezeti támogatási alap, az úgynevezett EFSF (Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz) segítségével megmenthető-e.

A borúlátó jóslaton az sem változtatna, ha a szóban forgó mentőalapot megháromszoroznák. Egy olyan nemzetgazdaság, mint az olasz, túl nagy ahhoz, hogy a támogatási alapból megmenthető legyen - vélekednek a Der Spiegel szerint a kancellár szakértői. Olaszország pénzügyi szükséglete óriási: az idézett szakértők becslése szerint a partnerországok nem tudnak garanciát vállalni a több mint 1,8 billió eurót kitevő olasz államadósságra.

Németország éppen ezért ahhoz ragaszkodik, hogy Olaszországnak takarékossági intézkedésekkel és reformokkal magának kell megtalálnia a válságból való kiutat. Az EFSF, azaz euróövezeti mentőalap ezzel szemben a kis- és közepes nagyságú országok támogatására hivatott. Az alap feltöltéséről az elmúlt időszakban vita alakult ki.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a napokban erre tett javaslatot, német részről ezt azonban elutasították. Az alap a korábbi megállapodás alapján 440 milliárd euróra rúg, Görögország 109 milliárd euróra tervezett megsegítése után azonban aggodalmak szerint az arra esetlegesen rászoruló újabb országok számára nem maradna elegendő pénz. Az EFSF-t 2013-tól egy új támogatási mechanizmus, az úgynevezett ESM (Európai Stabilitási Mechanizmus) váltja fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarok özönlik el a horvát tengerpartot

A magyar turisták száma nőtt a legnagyobb mértékben júliusban Horvátországban - közölte honlapján a… Tovább olvasom