Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Megkezdődött Madridban ''az évszázad pere''

Megkezdődött csütörtökön Madridban "az évszázad perének" tartott per, amelyben a 191 halottat követelő, 2004 márciusában vonatok ellen elkövetett robbantássorozat 29 vádlottja áll bíróság előtt.
Európában ez volt a legvéresebb merénylet, amelyet az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel hoznak összefüggésbe. Az ügyben 20 arab és kilenc spanyol személy ellen emeltek vádat, egyebek között azért, mert terrorista csoporthoz tartoztak, spanyolországi bányákból robbanóanyagot loptak, illetve azt a merénylet végrehajtóinak eladták, gyakran kábítószerért.

Több tucatnyi ember - jogászok és a robbantások szenvedő részesei - töltötte meg a tárgyalótermet. Azt a 18 vádlottat, akitet letartóztatásuk óta fogva tartanak, egy törésálló üvegből készült "kalitkában" különítették el a teremben. A csütörtöki tárgyalás a hét fővádlott egyikének, az egyiptomi Rabei Uszman Szájed Ahmednek a meghallgatásával kezdődött.

A merényletek értelmi szerzője ártatlannak vallotta magát

A vádlott minden vádpontban ártatlannak vallotta magát és kijelentette: egy kérdésre sem fog válaszolni, még saját ügyvédje kérdéseire sem. A "Mohammed, az egyiptomi" ragadványnéven is ismert Ahmedet tartják a merényletek egyik fő értelmi szerzőjének. Rajta kívül még három másik személyt gyanúsít azzal az ügyészség, hogy ők volta a "főideológusok" a merényletek mögött.

Az ügyészség 40 ezer év börtönt kér a vádlottakra

Négyük közül az egyik maga is életét vesztette a robbantásokban. A fővádlottak mindegyikére összesen 40 ezer év börtönbüntetést kért az ügyészség. A legmagasabb büntetési tétel Spanyolországban negyven év. A per előreláthatólag júliusig tart majd, az ítélethozatal legkorábban szeptemberre várható.

Tíz pokolgép robbant a spanyol fővárosban 2004. március 11-én különböző pályaudvarokon: három pokolgép az Atocha főpályaudvaron (Madrid központjában), négy e pályaudvar közelében, egy a Santa Eugenia pályaudvaron és kettő a Pozo pályaudvaron. A merényleteknek 191 halálos áldozata és mintegy 1500 sebesültje volt, a sebesültek közül sokan máig is munkaképtelenek.

A spanyol áldozatokon kívül 16 ország 48 állampolgára vesztette életét a robbantássorozatban. Hetekkel a március 11-i évforduló előtt, a per kezdetére az alacsony fokozatról közepesre emelték a terrorkészültséget az országban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iránba menekült Muktada asz-Szadr

A hírt először az amerikai ABC televíziós csatorna jelentette, amely szerint a radikális iraki síita… Tovább olvasom