Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Megkezdődött az utolsó, Iszlám Állam kezén lévő város felszabadítására irányuló hadművelet

Az iraki miniszterelnök bejelentette hétfőre virradóra a Moszul felszabadítására irányuló nagyszabású szárazföldi hadművelet kezdetét.
Haider al-Abádi kormányfő szűkszavú közleményét az iraki állami tévében olvasták fel.

A miniszterelnök bejelentette, hogy kezdetét vette az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet kezén lévő utolsó iraki nagyváros visszafoglalása. "A közeljövőben együtt fogjuk megünnepelni az IÁ teljes felszámolását az ország területén" - közölte Abádi, és fogadkozott, hogy a dzsihadisták felelni fognak szörnyű bűncselekményeikért.     

"Felszólítjuk a helyi lakosokat, hogy együttműködjenek a felszabadító erőkkel" - közölte Abádi.

A Sky News Arabia hírtelevízió úgy tudja, hogy a második legnagyobb iraki város felszabadításában részt vevő egységek létszáma meghaladja a nyolcvanezret. Légi támogatást kapnak az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíciótól.

Az asz-Szumaríja televízió híradásában elhangzott, hogy a város ostromában a hadsereg katonáin kívül részt vesznek terrorelhárító egységek, szövetségi és helyi rendőrök, kurd harcosok (pesmergák), illetve egy síita milícia és a térségbeli szunnita törzsek fegyveresei is.

A bejelentés nem volt váratlan, az iraki légierő több tízezer röplapot dobott le vasárnap Moszulra, figyelmeztetve a lakosságot, hogy az utolsó szakaszukba jutottak az IÁ elleni támadás előkészületei. A lapokon többféle üzenet volt. Az egyikben azt ígérték, hogy az előrenyomuló katonaság és a légierő nem vesz célba civileket. Egy másik azt tanácsolta a lakosságnak, hogy kerülje az iszlamisták tartózkodási helyeit.

A hadműveleteket akadályozó tömeges meneküléstől tartva az iraki hadsereg azt kérte a röplapokon, hogy az emberek maradjanak otthon, és ne higgyenek az iszlamisták pánikkeltő híreszteléseinek. Ha a hadsereg alakulataival találkoznak, tartsanak tőlük legalább 25 méter távolságot.

Az IÁ 2014 júniusában foglalta el Moszult. Előtte a városban kétmilliónyian éltek, 4-5-ször többen, mint a dzsihadistáktól eddig visszafoglalt városokban. Jelen pillanatban mintegy 1,3 millió ember él Moszulban, az IÁ fegyveresei több mint hatezer embert tartanak ott fogva. Az ENSZ szerint a harcok miatt akár 70 ezer ember is elvesztheti lakhelyét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kigyulladt egy svédországi befogadó központ

Feltehetően gyújtogatás történt. Tovább olvasom