Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Megkezdődött az ENSZ-közgyűlés 63. ülésszaka

USA - Hivatalosan megnyílt kedden New Yorkban az ENSZ-közgyűlés 63. ülésszaka. A közgyűlést az új elnök, a nicaraguai Miguel d'Escoto Brockmann nyitotta meg ünnepélyesen.
A 75 éves katolikus pap, aki 1979-től 11 éven át volt hazája külügyminisztere, a macedón Srgjan Kerimtől vette át a tisztséget egy évre azután, hogy elődje hétfőn lezárta a 62. ülésszakot. Az új ülésszak általános vitáját, amelyen a világszervezet 192 tagállamának államfői, miniszterelnökei, illetve külügyminiszterei szólalnak föl, idén szeptember 23. és október 1. között tartják. Az általános politikai vitában az első között szólal fel Brazília, az Egyesült Államok, Franciaország, Szerbia, Argentína és Irán elnöke.

A következő egy év során több mint 160 téma kerül napirendre, köztük a béke és biztonság szavatolása, a terrorizmus elleni küzdelem, az emberi jogok védelme, a környezetvédelem, valamint a gazdasági és társadalmi fejlődés kérdései. A küldöttek folytatják a Biztonsági Tanács átalakításával, a világszervezet tevékenységének aktivizálásával és az AIDS/HIV elleni küzdelemmel kapcsolatos kérdések megvitatását.

Az 1945-ben alapított megalapított ENSZ-ben a közgyűlés elnöki tisztségét minden évben más ország látja el. A földrajzi felosztás szerinti csoportok maguk döntenek arról, hogy melyik országnak jusson az elnöki tisztség. Ezúttal Latin-Amerika és a karibi térség volt soros, és Nicaraguát javasolták elnöknek.

Olvasóink írták

  • 1. obi 2008. szeptember 17. 23:31
    „A Weisz, meg a Kolnay összehívták a gittegyletet...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mit kezd a Vatikán Darwinnal?

Vatikán - Konferenciát rendez tavasszal a Vatikán Darwin evolúciós elméletéről, amely a keresztény… Tovább olvasom