Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Megkezdődött az elnökjelöltek végső csatája az ingaállamokért

Utolsó tévévitájuk másnapján, kedden az amerikai elnökjelöltek megkezdték utolsó kampányhadjáratukat.
Utolsó tévévitájuk másnapján, kedden az amerikai elnökjelöltek megkezdték utolsó kampányhadjáratukat, hogy a választásig hátralévő két hét alatt megpróbálják maguk mellé állítani a meggyőzhetőnek tartott "ingaállamokat".

Barack Obama elnök 48 óra alatt hat államot keres fel, de levegőbe emelkednek a Mitt Romneyt, az alelnökjelölteket és a korteskedő családtagokat szállító különgépek is.

Az egymás ellen küzdő kampányszervezetek és "független" támogatóik dollármilliókat kívánnak áldozni televíziós hirdetésekre annak érdekében, hogy a finisben dűlőre vigyék végre a Fehér Házért folyó vetélkedést.

A közvélemény-kutatások szerint a verseny rendkívül kiélezett, de a tendenciák azt mutatják, hogy Romney, aki sokak meglepetésére megnyerte az első elnökjelölti tévévitát, a hónap elejétől kezdve lendületet nyert, és támogatottsága azóta felfelé ível.

A legfontosabb közvélemény-kutatásokat átlagoló RealClearPolitics hétfőn - tehát még a harmadik tévévita előtt - nyilvánosságra hozott adatai szerint a republikánus kihívó 0,6 százalékponttal előzte meg riválisát.

Az elnök számára azonban ennél is aggasztóbb lehet, hogy a Rasmussen kedden először mért 4 pontos előnyt Romney oldalán (ennél a cégnél hónapok óta egyetlen jelölt sem vezetett 3 pontnál többel), a Gallup vasárnap közölt heti átlaga szerint pedig a volt massachusettsi kormányzó hat pontot vert Obamára.

Mivel azonban az amerikai elnökválasztást nem az országosan, hanem az egyes államokban leadott szavazatok száma dönti el - ezek alapján áll majd össze a legfőbb tisztségviselőt megválasztó elektori testületet -, a kampányháború elsősorban az "ingaállamok", a "bizonytalan államok" szavazóit veszi célba. Romney, aki a republikánus előválasztási kampány során - alapvetően az ultrakonzervatív Tea Party mozgalom gyanakvásának megnyugtatására - "szigorú konzervatívként" jellemezte magát, megpróbál a pártok között megegyezésre törekvő centristaként fellépni.

Obama abban bízik, hogy a második és a harmadik tévévitában elért győzelmével maga felé tudja billenteni a mérleg nyelvét.

A sikerhez Romneynak az "ingaállamok" közül - számukat a különböző elemzések 7 és 11 közé teszik - több-ben kell győznie, mint Obamának, aki a hónap kezdetéig csaknem valamennyiben magabiztosan vezetett.

A republikánusok a kampány utolsó két hetében megpróbálják megtörni az elnök "középnyugati falát", amelynek fő pillérében, Ohióban Obama előnye a korábbi kétszámjegyűről 6 százalékpontra csökkent. Mi több, a Romney-tábor számára remény csillant meg olyan, korábban bevehetetlennek tűnő államokban is, mint Pennsylvania, New Hampshire és Nevada.

A küzdelem annyira kiélezett, hogy már az a lehetőség is felmerült, hogy azt az 538 fős elektori testületbe mindössze 4 tagot delegáló, demokrata többségű Maine állam egyetlen választókörzete fogja eldönteni.

Maine ugyanis Nebraska mellett az egyetlen olyan állam, amelynek elnökválasztó elektorait nem a "győztes mindent visz", hanem az arányos képviselet elve alapján választják ki. Így elvileg egy republikánus "kakukktojás" is bekerülhet a demokrata állam elektori küldöttségébe. Arra, hogy a maine-i küldöttség ne egypárti legyen, eddig még nem volt példa.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Obama következetlenséggel, Romney határozatlansággal vádolta ellenfelét

Barack Obama következetlenséggel vádolta republikánus kihívóját, Mitt Romneyt, aki viszont határozatlannak állította be Obamát. Tovább olvasom