Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Megkezdődött a pápai komornyik pere a vatikáni bíróságon

Az évszázad pere - ahogy az olasz sajtó nevezi - zárt ajtók mögött zajlik, a tárgyalóteremből a tévékamerákat és fotósokat is kitiltották.
A vatikáni bíróságon szombaton délelőtt megkezdődött Paolo Gabriele, XVI. Benedek volt komornyikja és Claudio Sciarpelletti, a szentszéki államtitkárság volt informatikusa elleni per, amely bár zárt ajtók mögött zajlik, mégis kíváncsiak és újságírók tömegét vonzotta Vatikán Állam kapuihoz.

A háromtagú laikus bírói testületet Giuseppe Dalla Torre vezeti, a vádat Nicola Picardi vatikáni ügyész képviseli. A lopás minősített esetével vádolt Paolo Gabriele ügyvédjével jelent meg, a bűnpártolással vádolt Claudio Sciarpelletti maga helyett csak jogi képviselőjét küldte a tárgyalóterembe - jelentette az olasz sajtó.

A tárgyalás azért szombaton kezdődött, mivel a bírák a hét többi napján az olasz bíróságokon dolgoznak. A legelső tárgyaláson a per további ütemezéséről döntenek.

Az "évszázad pere" - ahogy az olasz sajtó nevezi - zárt ajtók mögött zajlik, a tárgyalóteremből a tévékamerákat és fotósokat is kitiltották. Egyedül a L'Osservatore Romano szentszéki napilap, a Vatikáni Rádió, a nagyobb olasz és külföldi hírügynökségek tudósítói lehetnek jelen, valamint néhány sorsolással kiválasztott újságíró, összesen nyolcan. Ők tájékoztatják kollégáikat Federico Lombardi vatikáni szóvivővel együtt.

Paolo Gabriele bizalmas dokumentumokat lopott el XVI. Benedek dolgozószobájából, melyeket átadott az olasz sajtónak. A vatikáni otthonában tartott házkutatás során találtak egy, XVI. Benedek nevére kiállított 100 ezer eurós csekket is, valamint értékes tárgyakat, amelyeket a pápának ajándékoztak a világ különböző részeiből.

Gabrielét május 24-én tartóztatták le. Két hónapot töltött a vatikáni fogdában.

A Vatikán csütörtöki sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a vatikáni jog értelmében Gabriele előzetes letartóztatása során tett vallomása önmagában nem elegendő. A komornyik elítéléséhez bizonyítani is kell a vádakat. A bírósági tárgyaláson ismételten meghallgatják a tanúkat, és más személyeket is kérdezhetnek.

Ami az esetleges büntetést illeti, Giovanni Giacobbe vatikáni ügyvéd szerint Gabrielét maximum 4 évre ítélhetik a lopás minősített esetének vádjával. A bűnpártolással vádolt Sciarpelletti néhány hónapot kaphat.

Gabriele olasz börtönben töltené le büntetését, mivel Vatikán Államnak nincsen büntetés-végrehajtási intézménye. Giacobbe azt sem zárta ki, hogy XVI. Benedek az ítélet után kegyelemben részesítheti a komornyikot.

Az olasz sajtó szerint ez lesz a vatikáni bíróság "legelső igazi büntetőjogi eljárása". A testület az utóbbi évtizedekben csak a Szent Péter téren vagy a Vatikáni Múzeumban elkövetett lopások és zsebtolvajlások ügyében ítélkezett közel harminc esetben. Az ANSA hírügynökség Gabriele barátait idézte, akik szerint a "lelkileg megviselt" komornyik "csak most, a tárgyalás közeledtével döbbent rá, hogy tettei milyen következményekkel járhatnak családjára, gyerekeire".


Olvasóink írták

  • 1. vonLichthofen 2012. szeptember 29. 21:20
    „Sok sör után láttam meg a címet, s mindjárt a pápai komornyikra gondoltam amint nagy orrával és lakájos magaratásával okozott/okoz sok keserűséget édes kis hazánknak.
    Remélem a mi lakájunk is előbb mint utóbb a pápai /városi/ bíróság elé áll talpig vasban.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Spanyolország: nőtt az eső okozta áradások halálos áldozatainak száma

Szombat hajnalra hétre emelkedett a heves esők okozta dél-spanyolországi áradások halálos… Tovább olvasom