Kisalföld logö

2017. 05. 27. szombat - Hella 13°C | 24°C Még több cikk.

Megkezdődött a megyei elöljáró-választás második fordulója Szlovákiában

Megkezdődött a megyei elöljáró-választás második fordulója Szlovákiában. A választási helyiségek szombat reggel hétkor nyíltak meg, s este tízig tartanak nyitva.

A nyolc szlovákiai megye közül négyben - Nyitra, Kassa, Nagyszombat és Zsolna - már a két héttel ezelőtt lezajlott első fordulóban sikerült megválasztani a megyefőnököt. Mind a négyben az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) vezette baloldali kormánykoalíció jelöltje volt az, akinek sikerült megszereznie a leadott szavazatok győzelemhez szükséges több mint ötven százalékát.

Négy megyében - Pozsony, Trencsén, Eperjes és Besztercebánya - pedig második fordulóra van szükség, amelybe két, az első fordulóban legtöbb szavazatot szerzett jelölt jutott. Most az szerez elöljárói mandátumot, aki a leadott szavazatok egyszerű többségét kapja. Helyi megfigyelők szerint a második fordulóban is inkább a Smer vezette kormánykoalíció jelöltjei az esélyesebbek.

Ellenzéki sikerre leginkább Pozsony megyében lehet számítani. Pozsony volt az egyetlen megye, ahol az első fordulóban az ellenzék jelöltje végzett az első helyen. Várható, hogy a választási részvétel hasonló lesz az első fordulóhoz, amikor alig haladta meg a 20 százalékot. Most 15-20 százalék közti részvételt jósoltak a politológusok.

Két magyar jelölt is versengett a megyei elöljárói tisztségért, de a magyarok által jelentős számban lakott két megyében - Nyitra és Nagyszombat - a kormánykoalíció jelöltje már az első fordulóban nyert. A második forduló hivatalos eredményét vasárnap délelőtt hozzák nyilvánosságra.

A két hete lezajlott megyei önkormányzati képviselő-választások a koalíció, különösen a Smer megerősödését eredményezték. A Magyar Koalíció Pártja (MKP) 40, míg a Híd-Most két mandátumot szerzett.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kigyulladt egy teherszállító repülő a sanghaji repülőtéren: három halott

Egy reptéri raktárépületnek ütközött és kigyulladt egy zimbabwei bejegyzésű teherszállító repülőgép… Tovább olvasom