Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Megkezdődött a fukusimai jégfal építése

A művelettel a talajvíz szivárgását próbálják megakadályozni.
Megkezdték a talaj lefagyasztására irányuló munkálatokat a 2011-ben balesetet szenvedett Fukusima-1 erőműben hétfőn; a művelettel a talajvíz szivárgását próbálják megakadályozni.

Az erőművet üzemeltető Tepco energiavállalat közölte, hogy 1550 vezetékből álló, másfél kilométeres földalatti csőrendszert építenek ki a létesítmény négy megrongálódott reaktorépülete köré. A csőrendszerben hűtőanyagot fognak áramoltatni, így gyakorlatilag lefagyasztják a talajt, megakadályozva, hogy a talajvíz bejusson a reaktorépületek alagsorába, illetve kiáramoljon onnan.

A cég tervei szerint a csőrendszer kiépítésével jövő márciusra fognak elkészülni, ezt követően további néhány hónapba fog telni, mire sikerül valóban megfagyasztani a talajt e módszerrel.

A kormány által finanszírozott projektet egy hete hagyta jóvá a japán atomenergetikai hatóság, miután arra az álláspontra jutott, hogy az építkezés okozta esetleges talajsüllyedés nem veszélyezteti a megrongálódott reaktorok szerkezeti épségét.

A Tepco a projekttel az egyik legégetőbb fukusimai problémán, a sugárszennyezett víz kezelésén próbál enyhíteni.

A probléma forrása, hogy a létesítmény hűtőrendszere tönkrement a 2011. márciusi földrengés és szökőár miatt, ezért azóta a TEPCO "kézileg" kénytelen napi mintegy 400 tonna vizet befecskendezni reaktorokba. Emiatt a fűtőelemekkel érintkező, és eközben jelentős mértékű radioaktív anyagot felvevő víz folyamatosan gyűlik a létesítményben, a tárolókapacitások pedig egyre fogynak.

A helyzetet bonyolítja, hogy az erőmű megrongálódása miatt a talajvíz ki-be jár a létesítmény föld alatti helyiségeiben, és az ott felgyülemlett, súlyosan sugárszennyezett hűtőfolyadékkal keveredve súlyos veszélyt jelent. Ez utóbbi problémára kínálhat megoldást a talaj lefagyasztása.

Ezen módszer egyébként bevett műveletnek számít például alagutak fúrása során, de általában csak jóval rövidebb szakaszokon, ideiglenes jelleggel alkalmazzák.

A cég korábban már átmeneti jelleggel felállított egy rendszert, amellyel kiszivattyúzza a talajvizet a földből a létesítmény közelében, megakadályozva, hogy az bejusson a reaktorépületekbe. A vállalat közölte, hogy hétfőn újabb 833 tonnányi, az ezen rendszerrel felszínre hozott, enyhén - azaz a biztonsági határérték alatti mértékben - szennyezett talajvizet engedett a tengerbe. Eddig összesen 2035 tonna, a földből így kinyert talajvizet zúdított a Csendes-óceánba a Tepco.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megállapodtak az ukrán gázadósság törlesztésében

A héten vagy a jövő héten még folytatják az egyeztetéseket. Tovább olvasom