Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Megint halálra ítélték Vegyi Alit

Irak - Egy iraki bíróság kedden halálra ítélte a "Vegyi Ali" néven hírhedtté vált Ali Hasszán al-Madzsidot az 1991-es síita felkelés alatt elkövetett háborús bűnök miatt. A 67 éves férfit korábban már egyszer kivégzésre ítélték a kurdok ellen a nyolcvanas évek végén végrehajtott népirtás miatt.
Al-Madzsid csendben hallgatta végig, ahogy az iraki bíróság közölte ítéletét. A vele együtt halálra ítélt Abdul Gafor al-Ani, aki a síita felkelés alatt a Baath párt vezetője volt Irak síiták lakta déli részén viszont üvöltözve fejezte ki ellenérzését a külföldi csapatok jelenléte ellen, mire a bíró kiküldte a teremből a "takarodj innen, te koszos baathista" szavak kíséretében.

Nagyjából százezer ember halt meg az iraki csapatok által 1991-ben, a síita felkelés leverése közben végrehajtott mészárlásokban a síita szent városok közelben. Al-Madzsidot 2007 júniusában a kurdok elleni Anfar-hadművelet közben végrehajtott népirtás miatt már halálra ítélték. A kivégzést februárban hagyta jóvá az elnöki tanács, több hónapos vita után. 1987-ben és 1988-ban 182 ezer kurd halt meg és csaknem 3000 falvat tettek a földdel egyenlővé, amikor a lázadó kurdok ellen különféle ideggázokat és mustárgázt vetettek be. Ali ezután kapta "becenevét".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pokolgép robbant a bangkoki tüntetők között

Vasárnap kézigránátokkal űzték el a kormányhivatalt megszálló tüntetőket, hétfőn a reptérnél… Tovább olvasom