Kisalföld logö

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő -1°C | 7°C Még több cikk.

Megint betiltják éjszakára a vodka árusítását Oroszországban?

Oroszországban újra be fogják tiltani a vodka árusítását az éjszakai órákra: Alekszandr Zsukov miniszterelnök-helyettes közlése szerint a törvénytervezetet már az állami duma elé terjesztették, csak a konkrét időpont kétséges.

Az orosz lapok pénteken részletesen beszámoltak a tervezetről. Egybehangzóan megállapították, hogy a túlzott alkoholfogyasztás az ország számára katasztrofális következményekkel jár, de az éjszakai árusítás betiltása egyáltalán nem célszerű.
Az alkoholfogyasztásban Oroszország világelső, pszichiáterek szerint egy felnőttre évi 14,5 liter tiszta szesznek megfelelő mennyiség jut, az alkoholizmus az első a halálokok között, ha figyelembe veszik a túlzott alkoholizálás okozta megbetegedéseket is, és évente mintegy 700 ember halálát okozza közvetlenül az alkoholmérgezés vagy kotyvasztott italok fogyasztása, s az alkoholfogyasztás hatalmas gazdasági károkat okoz az országnak. A szakértők szerint emellett az éjszakai ivászatok jelentősen növelik az öngyilkosságok, emberölések, szívinfarktusok és autóbalesetek számát.
A Vedomosztyi című tekintélyes üzleti lap kommentárjában megállapította: egy ilyen tilalom senkit nem tart vissza, aki inni akar, ez egyértelmű mindenki számára, aki tudja, hol él, Oroszországban ugyanis kivétel nélkül minden tilalmat megkerülnek. A lap emlékeztetett rá, hogy a korábbi hasonló korlátozások nem vezettek semmire, s hogy a nehezebben megkerülhető megoldások - mint a jegyrendszer bevezetése - csak a feketepiac felvirágzását hozták.
A Komszomolszkaja Pravda című újság kommentárjában szintén felidézte, hogy amikor a hetvenes években bevezették "a farkas óráját" - így nevezték, mert 11-kor, amikor elkezdték árulni a vodkát, a híres Obrazcov bábszínház óráján a farkas bújt elő - senki nem maradt józan éjszakára, aki inni akart. Csak éppen a legális bolti eladás helyét átvették a taxisok, meg az ügyeskedő öregasszonyok, felvirágzott a fekete szeszfőzés, és megnőtt a mérgezések száma.
"Ha a melós tudja, hogy este 21 óra után már nem kap italt, megveszi ebédidőben, és rögtön meg is issza. És aki vendégségbe megy, az majd kicsit többet vesz, nehogy valahogy ne legyen elég, és persze a társaság megissza a tartalékot is" - írta a lap. Úgy vélte, a tilalomnak legfeljebb annyi hatása lesz, hogy sokan lusták lesznek éjszaka a vodka keresésére indulni.

Olvasóink írták

  • 1. Jandex 2010. március 12. 15:49
    „http://www.funvid.eu/index.php?page=videos§ion=view&vid_id=102404”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sztárkátyúk Bulgáriában

Kátyúfotózási és névadási vidám pályázatot hirdetett meg Bulgáriában a legnézettebb tévécsatorna. Tovább olvasom