Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 22°C Még több cikk.

Megindult a pusztító vihar utáni romeltakarítás Vanuatuban

Számos nemzetközi segélyszállítmány érkezett hétfőn Vanuatuba, és megindult a romok eltakarítása a fővárosban, az országot alkotó szigetvilág jelentős részével azonban továbbra sem sikerült kapcsolatba lépniük a hatóságoknak két nappal a pusztító vihar után.
A főváros, Port Vila részlegesen újra megnyitott repülőterére hétfőn több ausztrál és új-zélandi katonai teherszállító gép érkezett, amelyek ivóvizet, gyógyszert, élelmiszert és sátorponyvát hoztak az országba. A városban néhány bolt már kinyitott, és egyes városrészekben a vízszolgáltatás is helyreállt, áram azonban még nem volt.

Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala (OCHA) legkevesebb huszonnégy halottról tud. A világszervezet tájékoztatása szerint a természeti katasztrófa következtében 3300 ember kényszerült lakóhelye elhagyására.

Két nappal a katasztrófa után a hatóságok még mindig nem tudnak tízezrek sorsáról, miután a csendes-óceáni ország fő szigetétől távol eső földdarabok lakóival nem sikerült kapcsolatba lépni, s ezek elérése hajóval akár napokba is telhet.

Baldwin Lonsdale vanuatui elnök, aki a kelet-japán Szendai városában éppen egy katasztrófa-megelőzési konferencián vett részt a természeti csapás idején, elmondta, hogy egyelőre még családjával sem tudott kapcsolatba lépni. Hétfőn délután fog hazatérni - tette hozzá. Az államfő azt mondta, a vihar elsöpörte az ország eddigi fejlődését, ezért Vanuatunak mindent újra kell kezdeni.

Az Oxfam Australia segélyszervezet vezetője azt mondta, attól tartanak, sok áldozatra kell számítani a távoli szigeteken, mert azok domborzata nagyon sík, s az emberek jellemzően gyenge fakunyhókban élnek rajtuk, evakuációs központok pedig nincsenek.

A Save the Children nevű civilszervezet egyik munkatársa pedig arról számolt be, hogy Vanuatuban rosszabbak a körülmények, mint a Fülöp-szigeteken voltak a 2013-as Haiyan tájfun után, amelyben több mint hétezren vesztették életüket.

Baldwin Lonsdale "szörnyetegnek" nevezte a Pam névre keresztelt vihart, amely szombatra virradóra csapott le az Ausztráliától északkeletre fekvő Vanuatura. Az ötös, azaz legmagasabb fokozatú ciklon idején a széllökések sebessége meghaladta az óránkénti 200 kilométert, néhol 340 kilométeres széllökéseket mértek. Nyolcméteres hullámokat korbácsolt fel a vihar, árvizeket okozva. Teljesen víz alá került főváros, ahol az épületek mintegy 90 százaléka megrongálódott.

Vanuatu állam 267 ezres lakossága 65 szigeten szétszórva él. Műholdfelvételekből ítélve a hurrikán végigsöpört gyakorlatilag a szigetország egész területén.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csaknem 700 újságírót bántalmaztak Egyiptomban 2014-ben

Az újságírók elleni jogsértések a legtöbb esetben a tudósítás megakadályozását jelentették. Tovább olvasom