Kisalföld logö

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 13°C | 21°C

Meghosszabbította az IMF a Lengyelországgal korábban kötött hitelmegállapodást

Meghosszabbította a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a Lengyelországgal korábban kötött elővigyázatossági hitelkeret-megállapodást, a lehívható forrást pedig 33,8 milliárd dollárra növelte - jelentette be szombatra virradóan a szervezet.
A lengyel kormány az elmúlt év végén fordult a kéréssel a szervezet igazgatótanácsához, megerősítve, hogy csakis elővigyázatossági hitelről van szó.

A korábbi 30 milliárd dollár összértékű hitelkeret idén januárban járt le.

Lengyelország 2009-ben kötött kétéves, úgynevezett rugalmas hitelkeret-megállapodást (FCL) az IMF-fel. A keretet 2011 januárjában újabb két évvel hosszabbították meg a felek, a lehívható forrást akkor 30 milliárd dollárra emelték.

Az IMF vezérigazgató-helyettese korábban méltatta, hogy Lengyelország erős gazdaságpolitikával és gazdaságpolitikai keretekkel rendelkezik: többek közt hiteles inflációkövető rendszerrel, hatékony pénzpiaci felügyelettel, illetve a stabil költségvetési politikák melletti erős elkötelezettséggel. Úgy fogalmazott: ezeknek köszönhetően a hatóságoknak sikerült fenntartaniuk a piaci bizalmat a nehéz külső környezet közepette.

David Lipton szerint ugyanakkor a lengyel gazdaság jelenleg lassul, és a növekedési ütem további mérséklődése várható 2013-ban. A közgazdász egyetértett azzal, hogy "a növekvő fizetésimérleg-kockázatok és a magas külső finanszírozási szükségletek miatt a befektetői bizalom fenntartása, a gazdaságpolitika támogatása és a külső hatások elleni biztosítás szempontjából kulcsfontosságú lehet egy új elővigyázatossági hitelkeret".

Az IMF által kínált elővigyázatossági jellegű pénzügyi eszközök közül az FCL jár a legkevesebb feltétellel. A Nemzetközi Valutaalap csak kiváló gazdasági alapokkal rendelkező államoknak tartja fenn ezt az eszközét.

A szervezet Magyarországnak a korábbi tárgyalások során rendre készenléti megállapodást (SBA) ajánlott, ami ölthet elővigyázatossági jelleget is.

Olvasóink írták

  • 1. embertelen 2013. január 19. 21:42
    „Úgy látszik, hogy a lengyeleknek megéri az IMF hitel, csak a magyar vezérnek, a főhazugnak nem.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két újságírót öltek meg 24 óra alatt Szíriában

E két gyilkossággal húszra emelkedett a Szíriában megölt hivatásos külföldi újságírók száma. Tovább olvasom