Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Meghosszabbítják a Phoenix Mars-szonda működtetését

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) csütörtök este bejelentette, hogy egy hónappal meghosszabbítja a Phoenix Mars-szonda működtetését. A berendezés eddigi munkáját nagyon sikeresnek minősítették.
A NASA Mars-kutatási programjának vezetője, Michael Meyer közölte, hogy a Mars északi-sarkvidékére küldött Phoenix a minimális célt már elérte, és arra számítanak, hogy a maximális cél is megvalósul.

"A Phoenix nagyon sikeres, a Mars nagyon érdekesnek bizonyult, az űrhajó mechanikusan kiválóan működik, és még rengeteg energiakészletünk van, hogy a közeledő nyárvégén túlra kitoljuk a tevékenységünket", fogalmazott a vezető tudós. Közölte, hogy a pénzügyi év végéig, azaz szeptember 30-i fogják működtetni a Phoenixet.

A Phoenix tavaly augusztusban indult a Vörös Bolygó felé, május 25-én szállt le rajta. Az eredeti terv szerint 3 hónapon át, augusztus végéig dolgozott volna. A Phoenix azt vizsgálja, hogy lehetett-e a Marson mikroszkopikus élet, illetve adatokat gyűjt arról, hogy emberek is leszállhatnak-e a Marson. A szonda robotkarjával mintát vett a Mars talajából, felhevítette, majd a keletkező gőzök és gázok elemzéséből megállapította, hogy a mintában jéggé fagyott víz volt.

Most a kutatók a robotkar által kikapart jég történelmére kíváncsiak. Szeretnék megtudni, hogy volt-e korábban olvadt, folyékony állapotban ez a jég, módosította-e a talajt. A tudósok azt szeretnék megtudni, hogy létezhet-e élet a Marsnak ezen a vidékén, vagyis előfordulhat-e időnként folyékony víz, vannak-e olyan anyagok, amelyek nélkülözhetetlenek az élethez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Továbbra is Putyin a fönök az oroszok többsége szerint

Tíz megkérdezettből alig 1 ember véli úgy, hogy az elnök Dimitrij Medvegyev gyakorolja ténylegesen a… Tovább olvasom