Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Megháromszorozzák a tengeri mentésre szánt pénzt

Az unió megháromszorozza azt a pénzt, amelyet eddig a lélekvesztőkön Észak-Afrika felől a Földközi-tengeren Európába tartó, bajba került illegális migránsok mentésére fordított - döntöttek a menekültügy témájában tartott csütörtöki brüsszeli rendkívüli EU-csúcstalálkozó résztvevői.
A Triton elnevezésű tengeri mentőművelet eddig havonta mintegy 2,9 millió euróba került, vagyis ezentúl közel 9 millióval lehet majd számolni havonta. A művelet főként az olasz és a görög partok felé közeledő vízi járművekre összpontosít.

A tagországok állam-, illetve kormányfőinek rendkívüli találkozóját annak nyomán hívta össze Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, hogy a múlt vasárnap felborult egy illegális menekültekkel zsúfolt hajó, és mintegy nyolcszázan életüket vesztették.

A tanácskozást záró sajtótájékoztatón Tusk és a vele együtt az újságírók elé álló Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a felvetett kérdések nyomán egybehangzóan leszögezte: a Triton műveletre eredetileg adott felhatalmazást nem kellett most kiterjeszteni, mert az eddig is vonatkozott az életmentő tevékenységre a nemzetközi vizeken is.

Juncker elmondta, hogy az eredeti javaslat csupán az összeg megduplázására vonatkozott, de a tagállami csúcsvezetők úgy döntöttek, hogy ennél nagyobb arányú növelésre van szükség. Így most a Triton művelet összevethető nagyságrendű lesz azzal a Mare Nostrum tengeri mentőművelettel, amit korábban az olaszok folytattak.

A tagországok további hajókat, repülőgépeket és helikoptereket ajánlottak fel az EU határőrizeti támogató ügynöksége, a Frontex által koordinált Triton művelet céljaira. Németország és Franciaország két-két, Nagy-Britannia pedig három hajónak a térségbe vezénylésére vállalt kötelezettséget.

A csúcsvezetők megbízták Federica Mogherinit, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét, hogy tekintse át, milyen lehetőségek kínálkoznak az embercsempészek, illetve hajóik elleni uniós katonai fellépésre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb bevándorlókat mentettek ki Líbia partjainál

Újabb 84 bevándorlót mentettek ki egy süllyedő gumicsónakból Líbia partjainál, miközben másik 220… Tovább olvasom