Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 8°C Még több cikk.

Meghalt Necmettin Erbakan volt török kormányfő

Életének 85. évében egy ankarai kórházban elhunyt Necmettin Erbakan, az iszlamista eszmékkel átitatott török belpolitikai irányvonal vezéralakja, aki a kilencvenes években rövid ideig kormányfő is volt.

Halálát pártja - a Boldogság Párt - elnökhelyettese, Oguzhan Asiltürk jelentette be az NTV televízióban. "Törökország egyik legjelesebb személyiségét vesztette el" - mondta. Erbakan 1996-1997-ben töltötte be a kormányfői tisztet. A hatalomból a hadsereg űzte el, mert túlságosan iszlamista politikát folytatott, ami szálka volt a világi eszméket előtérbe helyező fegyveres erők szemében. Lemondása után, 1998-ban törvényen kívül helyezték pártját, a Jólét Pártját (Refah).

Ebből a politikai formációból fejlődött ki előbb az Erény Pártja, amelyből pedig a jelenleg hatalmon lévő Recep Tayyip Erdogan kormányfő Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) nőtt ki. Erbakan egykor Erdogan mentora volt, de később a jelenlegi kormányfő szakított iszlamista múltjával. Erbakant 2002-ben 2 év négy hónapi börtönbüntetésre ítélték, mert engedélyével nagy összegű pártvagyont sikkasztottak el. Egészségi állapotára tekintettel azonban nem zárták börtönbe, hanem a kiszabott büntetést házi őrizetben kellett letöltenie. A tolószékbe kényszerült veterán politikus az utóbbi években egy kis párt, a Boldogság Párt élén állt, és politikai befolyása már csekély volt Törökországban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Líbia - A felkelők kezén van ismét az-Závija

A Moammer Kadhafi hatalmával szembeszálló fegyveresek ellenőrzik újra a főváros Tripolitól mintegy… Tovább olvasom