Kisalföld logö

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 5°C | 16°C Még több cikk.

Meghalt John Demjanjuk

Meghalt John Demjanjuk, a náci bűnözőként elítélt egykori KZ-őr - jelentette szombaton a Bajor Rádió, amelynek értesülését megerősítette a rosenheimi ügyészség.
Az ukrán születésű Demjanjukot tavaly májusban öt év börtönbüntetésre ítélte a müncheni tartományi bíróság a sobibóri haláltáborban mintegy 25 ezer zsidó meggyilkolásában bűnsegédként történt közreműködéséért. Az ítélet végrehajtását azonban - a 90 éves vádlott rossz egészségi állapota miatt - felfüggesztették.

Demjanjuk az ítélethirdetés óta a bajorországi Bad Feilnbachban, egy idősotthonban élt. Itt érte a halál 91 éves korában. A 2009 novemberében kezdődött müncheni perben Demjanjuk egyetlen alkalommal sem szólalt meg, a tárgyalásokat egy félig ággyá átalakított kerekesszékben, sötét napszemüvegben, rezzenetlenül hallgatta végig.

Az Ukrajnában született Ivan Demjanjuk 1942-ben a szovjet hadsereg katonájaként esett német fogságba, ahol a vádirat szerint a nácikkal való együttműködés mellett döntött. A háború után a John nevet felvéve 1951-ben az Egyesült Államokban telepedett le, múltja miatt azonban Washington számára egyre kényelmetlenebbé vált.

Az Egyesült Államok kiadta őt Izraelnek, ahol előbb halálra ítélték, végül azonban bizonyítékok hiánya miatt felmentették. Ezután visszatérhetett az Egyesült Államokba. Később újabb vizsgálat derített fényt arra, hogy Demjanjuk valóban egy, az SS-nek alárendelt ukrán egység tagja volt, s őrként teljesített szolgálatot a sobibóri megsemmisítő táborban.

A müncheni ügyészség 2009 márciusban adott ki elfogatóparancsot ellene, és az Egyesült Államok hosszú bírósági huzavona után májusban toloncolta ki őt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Julian Assange indulni akar az ausztráliai szenátusi választásokon

Julian Assange, a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítója azt tervezi, hogy 2013-ban indul… Tovább olvasom